SDP protiv uspostave etničkih izbornih jedinica

Radiosarajevo.ba
SDP protiv uspostave etničkih izbornih jedinica

Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) u Predstavničkom domu PSBiH Saša Magazinović je danas na pres-konferenciji te stranke u Sarajevu istaknuo dvije stvari kao donju granicu ispod koje nema pregovora, bar kad je SDP u pitanju. 
Što se tiče SDP-a i priče o "trećoj, četvrtoj, petoj ili desetoj izbornoj jedinici", Magazinović je kazao da SDP ne podržava takva rješenja niti je učestvovao, niti dogovarao takva rješenja s bilo kim

„SDPBiH ne podržava asimetrična rješenja. SDP nije ni spreman da ide u razgovore o rješenjima koja predviđaju jedan način izbora u jednom, drugi način izbora u drugom entitetu. Druga stvar 'ispod linije', dakle nešto o čemu ne želimo ni razgovarati (...) jeste uspostava novih etnički definisanih izbornih jedinica", kazao je Magazinović. 

Magazinović je iznio stav SDP-a BiH kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva i izbor članova Doma naroda - što je predmet presude "Sejdić-Finci". Po njegovim riječima, SDPBiH preferira posredni izbor članova Predsjedništva iz bh. parlamenta na način kako je to u prošlosti već bilo dogovoreno. 

SDP za indirektan odabir

Podsjetio je da su na početku rada radne grupe za implementaciju presude "Sejdić-Finci" imali desetak pa i više različitih modela. 

„Trenutno imamo dva različita modela, jedan je direktan, drugi je indirektan izbor. SDP preferira indirektan izbor i za ovu opciju, između ostalog, se odlučio iz razloga što je ovo model koji je prije šest godina već jednom bio dogovoren od  najznačajnijih političkih faktora koji i danas imaju tu ulogu“, kazao je Magazinović.


Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine

Kada je upitanju izbor za Dom naroda, on je naglasio da SDP smatra da ćemo osim presude "Sejdić-Finci", vrlo skoro imati i presudu u slučaju Pilav, a ona se odnosi na diskriminaciju konstitutivnih naroda u izboru za Dom naroda. 

Jedan sam od onih koji kao pripadnik jednog konstitutivnog naroda nema pravo da bude izabran u Dom naroda. Odnosno, Srbi iz Federacije i Bošnjaci i Hrvati iz RS-a, po trenutnom ustavnom sistemu, ne mogu biti izabrani u Dom naroda. Iako ta presuda još  nije donesena, smatramo da će ona biti vrlo brzo nešto čime ćemo se morati baviti. Zbog toga u modelu za izbor Doma naroda koji predlažemo smo računali i s ovom presudom“, kazao je Magazinović. 

Pravičniji izbor za Dom naroda

Po njegovim riječima, nova parlamentarna većina u Federaciji je dogovorila i u okviru radnog materijala i model za izbor u Dom naroda Federacije koji predviđa, između ostalog, ukidanje blokada uspostave vlasti, "nešto čega smo bili svjedoci nakon izbora 2010". 

Također, predviđa ukidanje mogućnosti da jedan čovjek bude poslanik u više zakonodavnih tijela, dakle da jedan čovjek bude poslanik u više parlamenata, što trenutno postoji mogućnost, kao i model pravičnijeg rješenja izbora delegata u Dom naroda, objavila je novinska agencija Fena

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak