SDP pobjednik u Federaciji, SNSD u RS-u

Radiosarajevo.ba
SDP pobjednik u Federaciji, SNSD u RS-u
Izlaznost preko 50 posto u oba entiteta (Foto: Arhiv)

SDP bi na narednim izborima osvojio 28 mandata u parlamentu Federacije BiH, dok bi u Republici Srpskoj najveći broj mandata dobio SNSD i to 42, pokazuje procjena izbornih rezultata za 2010. godinu na osnovu kombinacije više istraživanja javnog mnijenja u BiH, prijenose Nezavisne novine.

SNSD opet iznad 50 posto u RS-u?


Također, u Parlamentarnoj skupštini BiH najveći broj mandata imali bi SNSD, SDP i SDA i to po devet poslanika.

Procjena koja je urađena za potrebe stranih diplomata u BiH, a do koje su došle "Nezavisne", urađena je na osnovu istraživanja koje su sprovele Agencija "Partner" u augustu 2009. godine, NDI u septembru i oktobru, dok je treće istraživanje sprovedeno u novembru prošle godine i to za potrebe jedne moćne ambasade u BiH.

Prema presjeku svih rezultata koji su korišteni za ovo istraživanje, u RS SNSD bi dobio 49,4 posto svih glasova, SDS 17,6 posto, SDA 7,7 posto, PDP 4,5 posto, četiri posto bi dobila Socijalistička partija, Stranka za BiH 1,4 posto, SDP 2,3 posto, jedan posto HDZ BiH, SRS RS 2,3 posto, 1,5 posto DNS, 1,8 posto Narodna stranka Radom za boljitak, Demokratska stranka 1,3 posto, a ostale partije 7,1 posto.

Kada se na nivou RS napravi prosjek svih ovih istraživanja, pokazuje se da bi u RS SNSD osvojio 42, od mogućih 83 mandata, u Narodnoj skupštini RS. Drugi bi bio SDS sa 18 mandata, SDA sa šest, PDP sa sedam, dok bi po dva mandata osvojili SP, SRS RS, DNS i Demokratska stranka, a po jedan NS RZB i SDP. Ukoliko bi SBiH i Nova socijalistička partija dobile po jedan mandat, a SRS RS tri, umjesto dva, onda bi SNSD imao 39 mandata.

U Federaciji većina moguća bez SDA-a?


U Federaciji BiH SDP bi osvojio 27,5 posto glasova, 23 posto SDA, 10,6 posto HDZ BiH, a Stranka za BiH i BPS Sefera Halilovića bi osvojile po 6,9 posto, Narodna stranka Radom za boljitak 4,5 posto, SPU 3,5 posto, a novoosnovani Savez za bolju budućnost BiH Fahrudina Radončića osvojio bi 3,5 posto, HDZ 1990 2,3 posto kao i Naša stranka, HSP bi osvojio 2,1 posto, a SNSD 1,8 posto, dok bi DNZ osvojio 1,6 posto glasova. Ostale stranke bi dobile 3,4 posto.

Preračunato u poslaničke mandate u Parlamentu Federacije BiH, u procjeni je navedeno da bi SDP osvojio 31 poslaničko mjesto, od mogućih 98, SDA dobija 20, dok bi HDZ BiH uzeo deset, SBiH i BPS po sedam, Saveza za bolju budućnost i SPU po tri, Narodna stranka Radom za boljitak četiri mandata, po dva mandata bi imali Naša stranka, HDZ 1990 i DNZ, a SNSD i HSP bi imao po jedan mandat, dok bi ostali dobili ukupno pet mandata.

SBB raste zbog stalne „medijske pažnje“

U procjeni je navedeno da će većinu glasova Stranke za BiH uzeti SDA, a kako SPU uvijek u istraživanjima dobije glasova, a ne i na izborima, te da DNZ bilježi konstantan pad podrške među glasačima. Također je navedeno da bi Savez za bolju budućnost BiH trebalo da ostvari bolji rezultat zbog medijske podrške koju ima kao i Narodna stranka Radom za boljitak, te bi u tom slučaju raspored u Parlamentu Federacije BiH bio ovakav: SDP 28 mandata, SDA 27, HDZ BiH devet, po šest SBiH, NS RZB i SBB BiH, pet bi dobio BPS, a po dva HDZ 1990, NS, SNSD i HSP, dok bi po jedan mandat dobile SPU, DNZ i ostale stranke.

Uzimajući u obzir rezultate u entitetima, u procjeni je navedeno ko bi imao koliko mandata u parlamentu BiH. SNSD, SDP i SDA dobili bi po devet, s tim što bi SDA imala osam poslanika iz FBiH i jednog iz RS, po tri mandata osvojili bi SDS i HDZ BiH, po dva SBiH i BPS, dok bi po jedan mandat osvojili PDP, NS RZB, HDZ 1990, DNZ i novoosnovana SBB BiH.

Prema urađenim istraživanjima, izlaznost u RS bi bila 56 posto, a u FBiH 56,5 posto.

nezavisne.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak