SDP objašnjava šta je cilj sporazuma sa HDZ-om

Radiosarajevo.ba
SDP objašnjava šta je cilj sporazuma sa HDZ-om

U subotnjim izdanjima dnevnih novina, kao i na svojoj web stranici, Socijaldemokratska partija BiH objavila je oglas kojim namjerava pojasniti široj javnosti, šta je u stvari priroda 'sporazuma' o primjeni presude Sejdić Finci, koji su dogovorili sa dva HDZ-a i SBB-om.

S obzirom da je portal radiosarajevo.ba u nekoliko navrata objavljivao tekstove raznih autora u kojima se analiziraju manjkavosti i štetnost ovog sporazuma, radi objektivnog informisanja javnosti objavljujemo i pojašnjenje SDP-a, bez skraćivanja:

SDP BiH kao stranka koja osjeća odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine objašnjava Šta je cilj i šta se postiže predloženim rješenjima iz Radnog materijala o Odluci "Sejdić-Finci"

Predloženim rješenjem iz Radnog materijala o Odluci „Sejdić- Finci“ se nakon 17 godina poslije Daytona (Dejtona) omogućava pomak sa „mrtve“ tačke i kretanje u dalji proces ustavnih reformi kroz kandidatski status BiH u Evropskoj uniji.

Predloženo rješenje je korak naprijed u odnosu na ono što danas imamo. Korak naprijed znači da to nije savršeno rješenje kakvo bi SDP, kao i svi građani voljeli i željeli imati, ali jeste korak naprijed ka ispunjenju krajnjeg cilja i ZADATKA koji je dat svim političkim subjektima u BiH.

Predloženo rješenje trenutno nema alternativu i uslov je za kredibilnu aplikaciju za kandidatski status Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Ono pokreće unutrašnje reforme u društvu i deblokira proces pridruživanja EU u skladu sa rokom 31. august iz Mape puta usvojene u Bruxsellsu (Brisel). Pored toga, omogućava ostanak u članstvu Vijeća Evrope umjesto isključenja koje je nagoviješteno i otvara dalji put u EU i NATO.

Ovim rješenjem se uvode u Ustav BiH Ostali koji do sada nisu postojali kao ustavna kategorija niti u Predsjedništvu BiH niti u Domu naroda Parlamenta BiH.

Ono predstavlja prvi korak ka cjelovitoj ustavnoj reformi u skladu sa principima i stavovima SDP-a.

Zbog odgovornosti prema građanima Bosne i Hercegovine SDP smatra da niko nema pravo da od naše zemlje i naših građana pravi „slučaj“ u kojem politički nema izlaza ili tzv „crnu rupu“ ne čineći ništa konkretno da se dođe do rješenja. Umjesto kritike tuđih stavova, opstrukcije i održavanja statusa quo mi smo odabrali da ponudimo rješenje.

Ovim rješenjem se garantuje da će vlast na svim nivoima biti konstituisana u roku od 30 dana od dana objave rezultata izbora i onemogućavaju se blokade u uspostavi vlasti kojih smo bili svjedoci

Kompletan tekst sa uporednom analizom postojećih i predloženih rješenja možete pročitati ovdje, kaže se u saopćenju SDP-a


Vezani članci:
Svi su jednaki, ali su neki jednakiji od drugih
Zašto dogovor SDP-HDZ 'cementira' diskriminaciju
Civilno društvo o provedbi presude Sejdić-Finci
Emir Imamović Željko Komšić: posljednji na liniji odbr

Željko Komšić napustio SDP
Briga za 'ostale' ili konstitutivne?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak