SDP o 'slučaju Komšić' sutra

Radiosarajevo.ba
SDP o 'slučaju Komšić' sutra


Željko Komšić odlučio se danas izbrisati iz evidencije Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Tinjajući sukob kulminirao je danas, 23. jula, kada je Komšić od svoje matične općinske organizacije zatražio (OO Novo Sarajevo) da ga izbriše iz evidencije članstva u Socijaldemokratskoj partiji BiH.

Komšićevo stajalište o rješenju za presudu Sejdić-Finci u SDP-u dijele i Besima Borić te Slobodan Popović, članovi stranačkog predsjendištva. Izvjesno je – i očekivano – perjanice navedenog prijedloga i čvrsti zagovornici SDP-ove politike ostat će Lidija Korać, Damir Hadžić i Alija Behmen

Razlog je neslaganje s prijedlogom ove stranke o rješenju presude Sejdić-Finci, koji je šef SDP-a dogovorio s liderom Hrvatske demokratske zajednice Draganom Čovićem, čemu se Komšić otvoreno, javno usprotivio. Krajem prošle sedmice, napustio je i (burnu) sjednicu stranačkog predsjedništva na kojoj se raspravljalo o pomenutom prijedlogu i rekao: „Izabrao sam da budem lud“.

Rasprava sutra

No, SDP nije odustao. Nešto prije informacije o tome o Komšićevom 'brisanju', stiglo je saopćenje SDP-a u kojem se navodi insistiranje ove partije na tome da Komšić prihvati prijedlog i otvori pregovore u Predsjedništvu naše zemlje. Izgledno je do toga neće doći.

Portparol SDP-a Damir Mašić izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je ovakav Komšićev potez veliko iznenađenje za sve u SDP-u i da će se o cijelom slučaju raspravljati na sjednici Predsjedništva SDP-a koja počinje sutra u 14 sati. Nije želio potvrditi, niti demantirati navode da Komšić napušta SDP. U SDP-u, veli, nisu očekivali ovakav potez.
 
Potpredsjednica SDP-a Mira Ljubijankić kazala  je da je vidjela informaciju o Komšićevoj ostavci u medijima, ali da o tome ništa ne zna: "Ne bih ništa komentirala dok me moj drug Željko, koga ja obožavam i u koga se svi mi zaklinjemo, ne pogleda u oči i kaže da je to to. Nemam informacija da se to desilo. Sa Željkom nisam razgovarala, nedostupan je na telefon... Ne mogu to ni zamisliti."
 
Potpredsjednik Damir Hadžić izjavio je za AA da je dobio informacije o ostavci, ali da ne zna da li je zaista tačna.

Političko opredjeljenje
Komšić ipak nije mogao dočekati sljedeći stranački kongres za koji je bio najavio i predsjedničku kandidaturu

Ostaje, naravno, pitanje o Komšićevoj poziciji kao hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Podsjećamo, u nekoliko navrata, parlamentarni poslanici napuštali su svoje stranke, ali bi ostali na poslaničkom mjestu. Ukoliko i Komšić povuče ovakav potez, ostaje vidjeti Lagumdžijinu reakciju koji posljednjih sedmica ima izvrsnu saradnju s hrvatskim blokom u BiH koji, opet, smatra da Komšić ne štiti njihove interese u ovoj instituciji.

Također, već se spekulira o budućem političkom opredjeljenju Komšića (ukoliko ostane u istoj): da li će se prikloniti struji Socijaldemokratske unije (SDU) u kojoj su bivši SDP-ovci, Miro Lazović, Ivo Komšić i Nermin Pećanac, ili će, pak, osnovati svoju partiju?   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak