SDP o 'neodmjerenim' izjavama Doris Pack

Radiosarajevo.ba
SDP o 'neodmjerenim' izjavama Doris Pack

SDP izražava veliko iznenađenje, ali i čuđenje nakon jučerašnjih izjava europske parlamentarke i izvjestiteljice za BiH, Doris Pack, iznesene na skupu u Banja Luci o nedavnom sastanku u Italiji, kojima je pokušala relativizirati Dodikov nasrtaj na pravni poredak Bosne i Hercegovine, te u kojoj se posredno dotakla tzv. "kiparskog scenarija" za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz stranke.

Umjesto da osudi ratnohuškačke izjave Milorada Dodika iznesene pred nekoliko desetina predstavnika međunarodne zajednice u Italiji, Pack iznosi neistinu da je on zapravo samo tražio savjet i smjernice šta je to što RS mora da uradi na putu ka EU. Ako ona njegov zahtjev za ukidanjem Suda i Tužilaštva BiH, odlazak OHR-a, ukidanje Vojske BiH, a onda i konačno zahtjev za uvođenjem u ustav mehanizma za podjelu države i same pregovore o tome, smatra smjernicama za put RS-a prema EU, onda možemo konstatovati da, nažalost, od njenog budućeg angažmana u BiH nećemo imati nikakve koristi, čak naprotiv. Zbog toga joj se na eventualno takvom angažmanu unaprijed treba zahvaliti i zamoliti je da ga više ne čini, navodi se u saopćenju SDP-a.

Politički neodmjerena i nedobronamjerna, ali prije svega netačna izjava, u kojoj tvrdi da FBiH nije posvećena putu ka članstvu u EU, u mjeri u kojoj je RS, predstavlja elementarno nerazumijevanje situacije u državi za koju je zadužena kao izvjestilac, ali i otvoreno svrstavanje na stranu propagande koja želi da predstavi kako je "problem u FBiH", kako bi se na taj način skrenula pažnja sa ekonomskih i socijalnih problema u RS-u, ali i skinula sa sebe odgovornost za trenutnu političku krizu u BiH.

I Doris Pack i svi slični njoj treba da znaju da nema apsolutno nikakve šanse za uvođenje tzv. "kiparskog modela" u BiH, na način da entiteti zasebno pristupaju EU ili imaju zaseban EU put. SDP nikada neće pristati na ugrožavanje suvereniteta Bosne i Hercegovine. Ipak, i pored toga, ona mora znati da ovakvim, svjesnim zatvaranjem očiju pred politikama koje prijete destabilizaciji BiH, preuzima dobar dio odgovornosti za posljedice takvih politika.

Mi smo sigurni da SDP, kao multietnička stranka i pobjednik izbora u BiH, predstavlja prepreku za protivnike zajedničkih, multietničkih društava koji smatraju da je različitost slabost i time sebe opet svrstavaju na pogrešnu stranu historije. Upravo nam oni daju najveću snagu da nastavimo sa borbom za izgradnju društva jednakih prilika i šansi za sve, društva u čijem fokusu je običan čovjek, bez obzira kojoj etničkoj ili vjerskoj grupi pripada i u kojem dijelu Bosne i Hercegovine živi, saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak