SDP o neistinama zaštićenog svjedoka odbrane Karadžića

Radiosarajevo.ba
SDP o neistinama zaštićenog svjedoka odbrane Karadžića

"Od početka rada Međunarodnog tribunala za ratne zločine na području bivše Jugoslavije teško da je ko iznio toliko gnusnih laži u svom iskazu kao što je nedavno učinio zaštićeni svjedok odbrane optuženog Radovana Karadžića koji je nastupio pod pseudonimom KW-012", stoji u saopštenju SDP-a BiH koje prenosi Fena.

"Između ostalog, ovaj navodni bivši pripadnik Armije BiH je za nikome poznato ubistvo 5 srpskih civila 1993. godine u zvorničkom selu Kamenica, te grupe Bošnjaka kao tobožnjih očevidaca navodnog zločina, optužio Adila Osmanovića - Tarana, predsjednika Skupštine opštine Bratunac i funkcionera Socijaldemokratske partije BiH.

Tu tešku optužbu pomenuti svjedok nije potkrijepio nikakvim dokazom, a i kako bi kad je opštepoznata i lako provjerljiva činjenica da Adil Osmanović - Taran za vrijeme rata uopšte nije boravio u Podrinju.

Očekujemo od Haškog tribunala da, radi sopstvenog digniteta ali i Osmanovića kao žrtve naručenih laži, čim prije rasvijetli sve okolnosti vezane za pomenuti iskaz svjedoka KW-012 i preduzme mjere koje će ubuduće onemogućiti zlouplotrebu institucije zaštićenog svjedoka i samog Tribunala za proizvoljno lijepljenje zločinačkih etiketa bez bilo kakve odgovornosti onih koji to čine.

Na taj način će izostati i jeftini povodi za vođenje političkih harangi poput one koju su protiv Adila Osmanovića pokrenule opozicione političke strukture u Bratuncu u providnom pokušaju da se dokopaju vlasti pomoću obmana, a bez sopstvenog rada, ugleda i povjerenja građana", stoji u saopštenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak