SDP o Dodikovom susretu s Tomislavom Nikolićem

Radiosarajevo.ba
SDP o Dodikovom susretu s Tomislavom Nikolićem

Kada je u pitanju vođenje vanjske politike BiH a slijedeći logiku trojca Tihić - Radmanović - Dodik, Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od Predsjedništva naše zemlje da hitno pokrene ocjenu ustavnosti i provjeru zakonitosti odlaska Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, u Beograd kod Tomislava Nikolića, predsjednika Republike Srbije.
SDP insisitira da se, prije nastavka funkcioniranja šestorke, ova pitanja napokon riješe

„Dodikov put u Beograd, prije odlaska bilo kojeg zvaničnika BiH u posjetu novoj vlasti Republike Srbije, njegov nedavni boravak u Rusiji i prezentovanje političkih stavova, kao i niz drugih međunarodnih aktivnosti, očito nisu u skladu sa Ustavom BiH“, saopćeno je iz SDP-a.

Također je navedeno da čelništvo ove stranke od člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića traži da informiše javnost da li su stavovi izneseni tokom ovih Dodikovih posjeta uopće razmatrani na nivou Predsjedništva BiH.

Predstavništvo RS-a u Briselu


Pored toga, SDP očekuje da Radmanović, u skladu sa principima koje zagovara, pokrene istragu o aktivnostima koje poduzima predstavništvo RS-a u Briselu, čije funkcioniranje je u suprotnosti sa zvaničnim institucijama BiH, a koje se najčešće ponaša kao državna ambasada.

Istim saopćenjem, a u vezi s jučerašnjom reakcijom SDA, iz SDP-a su naveli kako SDA, svojim posljednjim stavovima, pokušava produbiti krizu u BiH, te dovesti u pitanje osnovne postulate vanjske politike naše zemlje. Podsjećajući da je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović „dao instrukciju za glasanje o Rezoluciji o Siriji“, saopćenjem se ističe:

„Osporavanjem odluke svog stranačkog kolege Izetbegovića u Predsjedništvu BiH u vezi sa ratnim stanjem u Siriji, Tihić je zauzeo suprotnu stranu u odnosu na 133 zemlje svijeta, uključujući sve države članice EU, SAD i naših susjednih država. Tako je Tihić, negirajući Ustav BiH, a u svojoj slijepoj borbi za očuvanje privilegija, dao bezuslovnu podršku Dodiku.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak