SDP: Mislili smo da je doba šovinističkog tlačenja iza nas

Radiosarajevo.ba
SDP: Mislili smo da je doba šovinističkog tlačenja iza nas

Diskriminatorska i skandalozna izjava Semira Efendića, načelnika Stranke demokratske akcije (SDA) u općini Novi Grad Sarajevo, povodom formiranja kluba federalnih parlamentarki, uvreda je ne samo za članice parlamenta koje su izabrali građani Federacije BiH, nego i za sve građanke BiH, a bez sumnje i za članice Asocijacije žena SDA.

Semir Efendić: Političko udruživanje žena i pranje mozga

Poručili su ovo iz Socijaldemokratske partije (SDP), istaknuvši:

Semir Efendić je izjavio kako je "spolna pripadnost potpuno pogrešna osnova za političko organiziranje i može donijeti samo štetu, a naročito po žene kojima se kroz takve organizacije ispere mozak do mjere da više nisu sposobne za normalnu socijalizaciju sa ostatkom društva".

„Pravo na ravnopravnost u politici, žene polako i strpljivo grade i onda kada se konačno prave pomaci, no, pojavi se neki novoizabrani poltrončić iz SDA, koji pokazuje kuda bi da vodi bh. društvo i gdje u BiH, on i njegova SDA vide bh. ženu. Radeći na postizanju visokih standarda ženskih ljudskih prava dugi niz godina vjerovali smo da je iza nas vrijeme mraka u kojem su neobrazovani i neodgojeni šovinisti tlačili žene.“

SDP smatra da je ovo sistemski poremećaj unutar stranke SDA, što su ilustrovali primjerom da stranka na posljednjoj Konvenciji, od osam mjesta, u Predsjedništvo SDA nije izabrala nijednu ženu. Stoga, Forum žena SDP BiH smatra potrebnim i neophodnim da regionalnu i evropsku javnost upozna sa izjavama i porukama koje „Efendić i njegova stranka upućuju parlamentarkama, ali i svim ženama Bosne i Hercegovine“.

Besima Borić: Odgovornost mladog čovjeka
„Zar nas događaji na ulicama Indije i Kaira gdje se silovanjem žena pokazuje sva mržnja prema ženama i želja da se žene vrate u kuće ne opominju dovoljno zorno i ne ukazuju šta i ovakve izjave imaju kao krajnji cilj? (...) Zato je važno da javno objasni stav kako bi njegove glasačice znale šta ih čeka.“

Na izjavu je reagirala i zastupnica u Federalnom parlamentu BiH Besima Borić koja je ocijenila da se radi o opasnoj izjavi koja je odraz retrogradne politike:

„Od svega što ova izjava sadrži u sebi: mržnju prema ženama, neznanje o ljudskim pravima, o pravu na slobodu udruživanja, vrijeđanja ženskog potencijala, sumnjivih rabota ženskih NVO i slično, mene najviše brine to što je ovo jedna opasna izjava koja dubinski predstavlja odraz jedne retrogradne politike, opasne politike čiji je eksponent ovaj mladi čovjek.“

Ona očekuje da njegova stranka kao i Općinsko vijeće Novi Grad „povuku poteze i pozovu ovog mladog čovjeka na odgovornost“.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak