SDP je osuđen na saradnju s nacionalističkim strankama

Radiosarajevo.ba
SDP je osuđen na saradnju s nacionalističkim strankama


O dubokoj krizi vlasti u BiH, a naročito u Federaciji, te o sutrašnjoj sjednici (nepotpunog) Doma naroda Federacije BiH, razgovarali smo sa Peđom Kojovićem, zastupnikom Naše stranke u Kantonalnoj skupštini u Sarajevu i delegatom u Domu naroda Parlamenta Federacije.

Radiosarajevo.ba: Za sutra je zakazan sporna sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Očekujete li da će se sjednica održati ili bi, zbog pregovora lidera političkih stranaka, mogla biti ponovno odgođena?

Prošlo je već pet mjeseci i vlast se treba formirati što prije. Ja se nadam da će se sutrašnja sjednica održati na način i u uslovima koji ispunjavaju ustavne i zakonske propise.

Radiosarajevo.ba: Da li ćete podržati prijedloge stranaka Platforme koji će biti izneseni na ovoj sjednici?

Naša stranka je principijelno podržala sadržaj Platforme, jer ona poziva na hitne proevropske reforme u BiH. Mi ćemo kao i do sada, nuditi svoja politička, ekonomska i socijalna rješenja ali i podržati svaki prijedlog i inicijativu za koju smatramo da je u skladu sa našom vizijom BiH, kao jedne moderne, evropske države, bez obzira ko je predlagač.

Etnička izborna tijela kao halucinacija

Radiosarajevo.ba: Ko je najveći krivac za ovakav haos u procesu (ne)formiranja vlasti?

Naravno, sad je vjerovatno i najtvrđim glavama jasno da je brutalan obračun na ljevici prije i u toku izbora bio los strateški potez jer je uprkos izbornoj pobjedi osudio SDP na saradnju sa nacionalističkim strankama.

Ali da se vratim onome sto je sada aktuelno.... Odgovornost  za činjenicu da ni pet mjeseci nakon izbora nemamo vlast je rekao bih podijeljena, ali ne ravnomjerno.

SDP se, u želji da osvoji dio bošnjačkih nacionalističkih glasova, u par navrata poveo za populističkim, a ne principijelnim rješenjima, poput slučaja Dobrovoljačka. Nakon toga su formirali koaliciju sa strankama sa kojima u ideološkom smislu nemaju ili barem ne bi trebali da imaju ista zajedničko. Ipak, SDP jeste stranka koja je očuvala i čuva ideju o multietničkoj BIH i ravnopravnosti građana na cijeloj njenoj teritoriji.

Ukoliko uklonimo lične i stilske zamjerke i jednoj i drugoj strani onda vidimo da je suština sukoba principijelna. Princip da pojedine partije ili lideri imaju ekskluzivno pravo, monopol, na zastupanje nacionalnih interesa naroda je nama u Našoj stranci neprihvatljiv. Prihvatiti takvo tumačenje našeg Ustava bila bi politička smrt za našu i druge multietničke stranke, ali i ideju Bosne i Hercegovine, kao zajednice ravnopravnih građana i naroda.

Mislim da sam saslušao i dobro razumio argumente gospode Čovica i Ljubića, ali ih smatram logički, pravno i politički neutemeljenim. Konstitutivni su, po meni, narodi i građani, a ne političke stranke. Ja lično mislim da je njihova ideja o postojanju posebnih etničkih izbornih tijela politička halucinacija, jedna vrsta atavizma iz ranih 90-tih.


SDP vlast, ipak, dijeli sa SDA

Radiosarajevo.ba: Šta očekivati ako stranke Platforme uspostave vlast, koju HDZ BiH i HDZ 1990 smatraju nelegalnom?

Šta je legalno, a šta nelegalno određuju sudovi, a ne političke stranke. Jedino mjesto i jedini način za rješavanje svih naših političkih sukoba i problema jesu i moraju ostati parlamenti. Svako ko misli da ima i mora nešto da kaže u ime onih koji su ga izabrali treba to da uradi tamo, a ne van institucija sistema. Dejtonskom ustavu se može prigovarati svašta, ali mu se ne može prigovarati da nije predvidio dovoljno mehanizama za zaštitu nacionalnih interesa - šta god ta fraza značila.

Radiosarajevo.ba: Šta, s druge strane, očekivati od vlasti koju bi, eventualno, formirale stranke koje su dosada bile na totalno suprotnim pozicijama?

Očekivanja su ja mislim zaista velika. Jasno je da zemlja već neko vrijeme ide u potpuno pogrešnom pravcu i da nam ovako kako se do sada radilo neće donijeti ništa dobro. Ja ne vjerujem da u regiji ili u Evropi postoji ekonomija koja bi mogla finansirati ovakav masivan, neefikasan i korumpiran državni aparat kakav je natovaren našoj ratom hendikepiranoj privredi.

SDP je na izborima pobijedio obećavajući promjene, reforme, novi početak. Neka njihova ministarstva u Kantonu Sarajevo, recimo, obrazovanja i nauke su možda i krenula u tom smjeru. Dakle, recimo da je SDP spreman da pokrene promjene, ali oni dijele vlast sa SDA, koji je u vlasti već skoro 20 godina i koji je velikim, ja bih rekao, vrlo velikim dijelom i odgovorna za sadašnje katastrofalno stanje u društvu i državi...

U nedostatku preciznijih načina, ja spremnost i ozbiljnost SDA da se promjeni i krene u reforme ocjenjujem isključivo na osnovu činjenice da su, recimo u Kantonu Sarajevo, umjesto hokejaške zamjene istrošenog političkog kadra iz prethodne neuspješne vlade skoro svi njihovi ministri i u novoj, kantonalnoj vladi zadržali svoje stare fotelje. Na federalnom nivou je predviđeno manje vise isto – isti ljudi u drugim foteljama. To je, po meni, politički arogantno, pomalo i degutantno. Naravno, svaka nova vlast, ima pravo na 100 dana, ali po meni je i ovo što gledamo ovih dana neki znak.. Loš znak, ja bih rekao. Ja ću biti presretan ako me rezultati nove vlasti demantuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak