SDP: Formirati Vrhovni sud BiH

Radiosarajevo.ba
SDP: Formirati Vrhovni sud BiH

Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH zahtijeva da da se zaustavi poricanje pravosudnih institucija na nivou naše zemlje, kao i sve aktivnosti na ukidanju i slabljenju ovih subjekata. Glavni odbor stranke smatra i da je aktivnosti na reformi pravosudnog sistema neophodno nastaviti, a sve kako bi se sudovi i tužilaštva depolitizirali i obezbijedila im se nezavisnost i nepristrasnost u radu što i jeste djelovanje u skladu sa evropskim i svjetskim standardima.

Pored navedenog, SDP je naglasio potrebu da se u BiH formira Vrhovni sud „čija bi osnovna funkcija bila da, kao najviši sud, osigura jedinstvenu primjenu zakona (prava) i ravnopravnost građana“.

Saopštili su ovo jučer, sa sjednice Odbora, na kojoj su, pored usvajanja nekolicine internih stranačkih dokumenata, razmatrali materijal „Reforma pravosudnog sistema u svjetlu jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda“, također kreiran unutar stranke.

Iz Glavnog odbora ove stranke istakli su i kako bi jedno od težišta buduće pravosudne reforme trebalo biti stvaranje efikasnih temelja za što djelotvorniju borbu protiv korupcije i kriminala te u tom smislu naglašavaju važnost usvajanja Zakona o oduzimanju nelegalno stečene imovine, čije će se donošenje stranka inicirati na nivou FBiH, ali i izmjene aktuelnih krivičnih i zakona o krivičnom postupku.

Odbor je, saopštili su, dao i punu podršku usvajanju novog zakona o unutrašnjim poslovima FBiH kojim se, naglasio je SDP još jednom, „obezbjeđuje puna finansijska i operativna nezavisnost policije, te se istovremeno uspostavljaju mehanizmi civilne kontrole rezultata rada u ovoj oblasti, kao i procedure utvrđivanja odgovornosti za one koji svoj posao ne rade časno, pošteno i sa vidljivim rezultatima“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak