SDA ušla u koaliciju sa - Strankom za BiH

Radiosarajevo.ba
SDA ušla u koaliciju sa - Strankom za BiH

Stranka demokratske akcije (SDA) i Stranka za BiH (SBiH) će na predstojećim lokalnim izborima u BiH, posebno u Srebrenici i Jajcu, nastupati zajednički. Ova koalicija dogovorena je danas na sastanku predstavnika obiju stranaka koji je održan u Centrali SBiH u Sarajevu.
Jedni druge će podržavati i u onim općinama gdje za to bude postojao interes općinskih odbora ovih stranaka

Konkretno, SBiH će, kada je u pitanju Srebrenica, podržati nezavisnog kandidata Ćamila Durakovića, a u vijećima u Srebrenici i Jajcu će nastupiti sa zajedničkom listom.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić pozvao je sve probosanske stranke da se pridruže koaliciji, te je kazao:

"SBiH će na svim nivoima prilikom glasanja o isključivanju kadrova iz SDA biti suzdržana. Mi ćemo biti neutralni jer ovo nije smjena zbog loših rezultata već ideološko-partijska smjena vlasti i mi ne želimo biti dio toga."

Nevjerovatno Čovićevo obećanje Tihiću

Predsjednik SDA Sulejman Tihić kazao je da su obje strane iskazale zabrinutost za trenutnu političku situaciju u BiH "koja je izazvana ponašanjem SDP-a". "Bojimo se da će ova složena politička situacija osim prijatelja nekih stranačkih lidera na "crnu listu" staviti i BiH."

SDA i SBiH su opredijeljene za očuvanje BiH, ponovio je Tihić, te pozvao sve probosanske stranke da im se pridruže u pravljenju "bloka za očuvanje BiH"

Tihić je prokomentirao i najavu moguće rekonstrukcije Vlade FBiH i ulogu HDZ-a BiH u čitavoj situaciji.

"SDA će biti protiv. Dogovor SDP-a, HDZ-a i SBBBiH mora biti proveden u skladu sa zakonom i Ustavom. Kada je u pitanju državni nivo, dobio sam čvrsta uvjeravanja lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda neće pokrenuti proceduru za razrješenje ministara iz SDA sve dok ne budu imenovani ministri HDZ-a BiH u Vladu FBiH", kazao je Tihić, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak