SDA u petak o kandidatima za Vijeće ministara

Radiosarajevo.ba
SDA u petak o kandidatima za Vijeće ministara

Stranka demokratske akcije BiH (SDABiH) održat će sjednicu Predsjedništva stranke u petak, 13. januara, na kojoj će biti utvrđena kadrovska imenovanja za pozicije ministara i zamjenika ministara u novom sazivu Vijeća ministara BiH, a bit će poznata i imena direktora državnih agencija.

Kako je za agenciju Fena izjavio glasnogovornik SDA Erdal Selmanović, predsjednici SDA i SDP-a Sulejman Tihić i Zlatko Lagumdžija, inače koalicioni partneri u vlasti, postigli su danas dogovor i potpisali sporazum o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara BiH, a sve na temelju političkog dogovora šest političkih lidera (SDP, SDA, SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990). 

Sporazumom je precizirano da po dva ministarstva u Vijeću ministara BiH, koja inače pripadaju Bošnjacima, pripadnu SDA-u i SDP-u i to će SDA predložiti ministra odbrane i ministra sigurnosti, dok će SDP predložiti ministra vanjskih poslova i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara. SDP je danas ranije, nakon sjednice Predsjedništva, saopštio da je za ove pozicije kandidirao Zlatka Lagumdžiju (vanjski poslovi) i Damira Hadžića (promet i komunikacije). Također će imenovati tri zamjenika: vanjska trgovina i ekonomski odnosi, civilni poslovi, te sigurnost.

Selmanović je rekao da će SDA dobiti i mjesto zamjenika ministra finansija te mjesto direktora Agencije za identifikacijske isprave, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA). On je dodao i da kadrovska imena nisu dio današnjeg sporazuma SDP-a i SDA.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak