SDA: Sutra odluka o ministru sigurnosti BiH

Radiosarajevo.ba
SDA: Sutra odluka o ministru sigurnosti BiH



Sadović: "Neka me smijene"

"Neka me smijene, ali prije toga neka izađu s argumentima. Činom ostavke neću da priznam da sam loše radio", ponovio je danas novinarima svoje stavove oko moguće smjene ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.

Ponovio je da su američke diplomate vršile pritisak na SDA u cilju njegovog smjenjivanja te da su „na žalost, stranačke kolege podlegle pritisku i savile kičmu te prihvatili da ga žrtvuju“.

"Ja sam stari parlamentarni borac i neću se predati tako lako", poručio je Sadović.


SDA: Odluka sutra

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije sastat će se sutra u Sarajevu, gdje će u okviru rasprave o aktualnoj političkoj situaciji razmotriti i pitanje ostavke ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića, potvrdio je danas Feni generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Predsjedavajući Kluba poslanika Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu državnog parlamenta, Bakir Izetbegović kazao je da na Klubu do sada nije razgovarano o tome kako će poslanici te stranke glasati ukoliko u Parlament dođe zahtjev za smjenu ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića.

“Čovjek koji biva smijenjen mora biti ili da je nesposoban, mora biti problem za ovu zemlju ili za ovaj narod njegov odnos, a ne za sujetu nekih stranaca. Vidjet ćemo, možda je rano još uvijek špekulirati o tome. Sutra ćemo precizno znati šta je pravi problem pa ćemo se u odnosu na to postaviti. Ako je problem Sadovićev odnos prema Vijeću ministara, prema narodu, prema državi BiH, bit će smijenjen. Ako je to neki stranac kome ide na nerve, prvi neću biti za to da se iz takvih razloga čovjek smjenjuje”, kazao je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je na sjednici 3. jula donijelo jednoglasnu odluku kojom poziva ministra sigurnosti BiH da podnese ostavku na ovu funkciju.


Tihić: "Rok od sedam dana"

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je tada izjavio da Sadović ima rok od sedam dana da podnese ostavku i da je ova odluka donesena zbog određenih prigovora na Sadovićevu saradnju s nekim institucijama BiH i međunarodne zajednice.

Tihić je demantirao navode da se iza ovoga krije direktna naredba OHR-a ili da je ostavka naručena od zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregoriana i ambasadora SAD-a u BiH Charlesa Englisha.

SDA je saopćila da računa na Sadovića u budućnosti, kako na stranačkim, tako i na ostalim pozicijama u BiH.

U međuvremenu, u prošli petak, 10. jula, oglasio se saopćenjem za javnost i ministar Sadović.

"Pošto je Predsjedništvo SDA zaključilo da ministar sigurnosti treba da podnese ostavku, ovim putem ih obavještavam da ću to uraditi samo ako predsjednik Tihić javno kaže da je podlegao pritisku i objavi spisak svih primjedbi koje je iznio na sjednici Predsjedništva i pruži mi priliku da se javno očitujem. Obećavam, da ću tada dati ostavku i na mjesto člana Predsjedništva SDA na koje me je on predložio, a Glavni odbor SDA izabrao", naveo je Sadović.

Osim toga, Sadović je ustvrdio da "već dugo vremena, prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian i američki ambasador u BiH Charles English, ultimativno traže od predsjednika SDA Sulejmana Tihića da ukloni s pozicije zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića. Ovu provjerenu činjenicu, ni prvi ni drugi ne smiju javno izreći, jer bi to bio prvorazredan diplomatski skandal."


OHR: "Ministarstvo sigurnosti BiH moglo je više"

Odgovarajući na ove Sadovićeve tvrdnje, glasnogovornik OHR-a Mario Brkić izjavio je Feni da dajući ovakve izjave u javnost, jasno je da ministar ima problema unutar svoje stranke.

"Kako je OHR i u prošlosti jasno navodio, rad Ministarstva sigurnosti BiH je važan za građane BiH, ne samo zbog liberalizacije viznog režima nego i zbog težnji za članstvom u EU i NATO-u. Za jedno i za drugo potrebno je dosta saradnje s bilateralnim i međunarodnim organizacijama", kazao je Brkić.

Dalje je naveo da Ministarstvo sigurnosti BiH također ima ulogu da osigura kontinuiranu implementaciju raznih dijelova Aneksa 1A kao i drugih zahtjeva Daytonskog ugovora i PIC-a, za što je potrebna saradnja s OHR-om.

"Uprkos najboljim naporima ministra Sadovića, Ministarstvo sigurnosti BiH moglo je postići više u protekle dvije i po godine. Na ove nedostatke se ukazuje već izvjesno vrijeme, a to uključujuje još od prije dvije godine sastanke sa i pisma od tadašnjeg visokog predstavnika Miroslava Lajčaka. Ministar sigurnosti treba konstruktivno i efikasno surađivati sa svim državnim policijskim i sigurnosnim organima, kao i s Parlamentarnom skupštinom, kako bi se načinili pomaci u sektoru sigurnosti u 15 mjeseci preostalih do narednih izbora", izjavio je glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.


Vijeće ministara čeka na službenu informaciju

Predsjedavajući Vijeća ministara, Nikola Špirić danas je kazao kako "nema još nijedan papir koji bi od njega zahtijevao bilo kakav potez kada je u pitanju ministar sigurnosti BiH.".

"Još je sve u domenu medija i partijskih priča, a kada to dođe do mene reagirat ću", kazao je predsjedavajući Špirić o mogućoj smjeni ministra sigurnosti BiH Tarika Sadovića.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak