SDA neće podržati zakon o unutrašnjim poslovima

Radiosarajevo.ba
SDA neće podržati zakon o unutrašnjim poslovima


Koalicija Stranke demokratske akcije BiH (SDABiH) i Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) ipak neće doći u pitanje, iako je SDABiH odlučila da neće podržati Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, o kojem danas raspravlja Vlada FBiH. Podsjećamo, SDP BiH, partner SDABiH u vlasti na federalnom nivou, odlučio je podržati Nacrt

Kako je novinarima izjavio Denis Zvizdić, predsjednik Savjeta SDABiH, ovaj zakon nije tretiran unutar Sporazuma koji su potpisale četiri koalicione stranke (SDA, SDP, NSRzB i HSPBiH) većine u FBiH. Ono što stoji u Sporazumu jeste stavka koja kaže da sve što ekonomska, politička, ili društvena potreba odredi da se pretoči u zakonska rješenja, „može biti samo produkt međusobnog dogovora i konsenzusa“.

Pojašnjavajući zbog čega SDA ne može prihvatiti Nacrt, Zvizdić je kazao da se, prije svega, radi o stručnim razlozima, odnosno novim normama koje su unijete u akt. Sa druge strane, SDP navodi kako će novi zakon omogućiti operativnu samostalnost policije, ali Zvizdić vrdi suprotno.

„Pojedine odredbe zakona dovode u pitanje i operativnu i finansijsku stabilnost policije. Tako je predviđeno da se direktora policije može smijeniti ministar i Vlada, ali bez odlučujuće, bitne karike u tom procesu – Nezavisnog odbora, čiji je glavni atribut nezavisnost u odlučivanju. SDA smatra da predložena rješenja znače korak unazad u odnosu na dostignuti nivo reformi policijskog sektora i zbog toga, u ovom trenutku, ne možemo to prihvatiti“, zaključio je Zvizdić.

Zvizdić je na konferenciji za štampu govorio i o jučer postignutom Sporazumu sa SDP-om o podjeli pozicija u izvršnoj vlasti. Iako je Zvizdić potvrdio da državni ministar sigurnosti ostaje aktuelni čelnik ove institucije, Sadik Ahmetović, demantirao da je SDABiH već odlučila o kandidatu za ministra odbrane BiH. O tome će, dodao je on, biti riječi tek sutra nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Pored navedenog, predsjednik Savjeta SDA osvrnuo se i na jučer usvojeni budžet FBiH, te je ponovio kako isti odražava realno stanje entiteta. Nismo zadovoljni, kazao je Zvizdić ocijenivši budžet socijalno stabilizirajućim. On je istaknuo i kako SDA očekuje da, tokom godine, izmjene i dopune budžeta dozvole veći i značajniji uticaj budžeta na rast BDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak