SDA: Gregorian je prijatelj BiH, a OHR nije antibošnjački

Radiosarajevo.ba
SDA: Gregorian je prijatelj BiH, a OHR nije antibošnjački

Ambasada SAD u Sarajevu izrazila je nezadovoljstvo zbog napada na prvog zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffija Gregorijana, visokog američkog diplomate u OHR-u. Novinska kuća "Avaz" optužila je Gregorijana da je naručilac analize OHR-a i sheme na kojoj je politički, vjerski i poslovni vrh bošnjačkog društva označen kao kriminalistička organizacija koja finansira radikalni islam i terorizam. Reis-ul-ulema Mustafa Cerić je također oštro prozvao Gregorijana i sheme OHR-a usporedio sa nacističkim planovima za konačno rješenje jevrejskog pitanja, piše u srijedu Deutsche Welle.

Stranke demokratske akcije povodom cijele rašomonijade oko slučaja „Shema“ oglasila se u srijedu saopštenjem u kojem se ističe da SDA ne smatra da je OHR antibošnjački i antimuslimanski. „Pogotovu se takvo što ne može kazati za prvog zamjenika visokog predstavnika i supervizora za Brčko dr. Raffija Gregoriana koji je višegodišnjim radom i rezultatima dokazao da je prijatelj Bosne i Hercegovine“, stoji u saopštenju SDA.

Umjereni kurs Sulejmana Tihića rezultirao je time da SDA sve više postaje kritična prema neprimjerenim i preteškim optužbama od strane Islamske zajednice pa se tako i u ovom slučaju iz SDA ne slažu s konstatacijama da je na sceni tzv. konačno rješenje bošnjačkog pitanja.

„Potpuno su neutemeljene već odranije poznate teze kako je pravosudno sankcioniranje nekih pojedinaca koji krše zakone zavjera protiv cijelog naroda iz kojeg takve osobe potiču“, stav je SDA.

Vezano

Zbog famozne sheme interna istraga u OHR-u
Gregorian: Ne postoji nikakva istraga, niti mete
Inzko: Nisam u sukobu sa Gregorijanom zbog objavljivanja sporne sheme

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak