SDA: CIK je na strani dva HDZ-a

Radiosarajevo.ba
SDA: CIK je na strani dva HDZ-a

Stranka demokratske akcije (SDA) u današnjem saopćenju navodi da Centralna izborna komisiju (CIK) nije nadležna za ispitivanje procesa uspostave zakonodavne i izvršne vlasti, jer je to isključivo nadležnost Ustavnog suda. 

Hitnim sazivanjem vanredne sjednice na zahtjev HDZ-a, Centralna izborna komisija upravo je potvrdila da je u procesu uspostave vlasti u Federaciji BiH bila u službi dva HDZ-a i tolerirala njihovo antiustavno djelovanje i blokiranje izbora delegata za Dom naroda PFBiH i njegovo konstituiranje zbog čega je bilo nemoguće formirati vlast i pet mjeseci nakon izbora.

Dalje SDA navodi da Centralna izborna komisija treba da odgovora bh. građanima i javnosti zato što su pod njenim pokroviteljstvom dva HDZ-a djelovala antiustavno. Čitavih pet mjeseci Centralna izborna komisija nije izdala nijednu mjeru kojom bi naložila izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH i uspostavu kantonalnih vlasti, te sankcionisala takvo djelovanje. 

Međutim, Centralna izborna komisija je iznimno efikasna kada se radi o stranačkim interesima HDZ-a i saziva vanrednu sjednicu na njihov zahtjev. SDA traži od Centralne izborne komisije da radi u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i da prestane podržavati snage koje blokiraju i opstruiraju uspostavu vlasti i normalno funkcioniranje države, kaže se na kraju saopćenja SDA.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak