SBB: Ostajemo pri stavu da ne ulazimo u vlasti FBiH i kantona

Radiosarajevo.ba
SBB: Ostajemo pri stavu da ne ulazimo u vlasti FBiH i kantona

Glavni odbor Saveza za bolju budućnost BiH, koji je danas održao svoju sjednicu u Travniku, usvojio je više političkih ocjena i zaključaka.

“Glavni odbor SBB dao je punu podršku rukovodstvu stranke koje je odbilo prijedlog da se presuda Sejdić-Finci rješava na način pravljenja dvije „matematičke“ jedinice u Federaciji BiH. To je – smatra Glavni odbor - početak podjele države i dobijanje hrvatskog, odnosno muslimansko-bošnjačkog entiteta i fildžan državice, što je politički nedopustivo i značilo bi iznevjeravanje svih žrtava koje su date za državu Bosnu i Hercegovinu.

Inače, SBB, čiji je predsjednik Fahrudin Radončić, će i dalje ostati dio rješenja i snažno podržavati svaki svima prihvatljiv prijedlog, iako smatra da je presudu bilo najlakše provesti jedinstvenim rješenjem na nivou cijele BiH, odnosno indirektnim načinom izbora članova Predsjedništva BiH”, navodi GO.

“SBB neće iz parlamentarne procedure povući svoj prijedlog zakona o vojnoj imovini i prihvatiti njegovo vezivanje za druge zakonske prijedloge. Naravno, ukoliko je moguće donijeti više zakona odjednom, SBB će to podržati, ali zadržava rezervu da vezivanje zakona o vojnoj imovini za neke druge daje izgovor za nastavak nedopustivog opstruiranja i sprečavanja dobijanja MAP-a i bržeg puta ka NATO integracijama.”

Neovisno od bilateralnih zakonskih prijedloga SNSD-a i SDP-a, SBB neće prihvatiti tzv, zatvorene liste i trudit će se da se prilikom održavanja narednih izbora sačuvaju otvorene liste i tako smanji utjecaj predsjednika stranaka, a povećaju šanse kandidata koji imaju veću podršku u narodu. GO SBB  podržao je i donošenje zakona koji će sankcionirati organizovanje i odlazak bh. državljanja u razne paravojne i parapolicijske snage diljem svijeta, jer nema potrebe da "nakon ogromnih žrtvava i preživljenog genocida naši mladi ljudi i dalje nepotrebno ginu".

“GO je ocijenio pozitivnim i neophodnim nedavni  izlazak iz kantonalnih vlada svih ministara SBB-a. Time je jasno pokazano da SBB nije zadovoljan radom tih vlada. Također, GO je ocijenio da se Vlada FBiH u protekle tri godine nije uspjela dokazati kao uspješan faktor rješavanja enormnih ekonomskih i socijalnih problema i stoga će SBB jačati svoj opozicioni karakter prema kantonalnim i entiteskim vladama, jer je loša vlast nepotrebno potrošila još tri godine od izbora 2010”, istaknuto je.

Kako je objavio Avaz, Glavni odbor je ostao pri stavu daSBB ne treba da ulazi u Federalnu ili kantonalne vlade, neovisno od toga  ko čini ili pokušava da formira nove parlamentarne većine na različitim nivoima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak