Savjetnik Milorada Dodika ima 'sjajnu' ideju: Retroaktivno primjenimo zakon i svi idu svojim kućama

7
Radiosarajevo.ba
Savjetnik Milorada Dodika ima 'sjajnu' ideju: Retroaktivno primjenimo zakon i svi idu svojim kućama

Ognjen Tadić, koji radi kao savjetnik predsjedniku manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS Miloradu Dodiku, otkrio je svoje rješenje za trenutnu situaciju u Sudu Bosne i Hercegovine, koji trenutno sudi njegovom šefu. 

Gostujući na Federalnoj televiziji, Ognjen Tadić je predstavio svoj plan za rješenje sudskog procesa koji se trenutno vodi protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta. 

"Mi želimo da pomognemo u tome da se smanji broj svađa između Sarajeva i Banja Luke i da sutra sudija tog suda prosto kaže – evo mi smo možda i mislili nešto u skladu s voljom međunarodne zajednice, ali očigledno postoji zakon koji nam onemogućava da nastavimo voditi ovaj postupak i ide svako svojoj kući. To je ponovo doprinos relaksiranju političkih odnosa u BiH, a ne zaoštravanje", rekao je Tadić, misleći na Zakon o imunitetu kojeg pokušava da donese Narodna skupština RS. 

Uhapšena djevojčica iz Crne Gore: Nabavila sjekire i noževe da nasumično ubija ljude

"Naravno da je RS i srpski narod tu vrstu ataka na institucije RS-a, prije svega, doživio kao napad na sebe. Ali je vrijeme pokazalo da je to u suštini suđenje BiH. Od odluke Suda BiH zavisi da li BiH jeste suverena država ili nije. Ako nije – zna se šta su posljedice. Ako jeste – opet se zna šta su posljedice.

Ja vas uvjeravam, što se tiče javnosti u RS-u, da je ona spremna na obje opcije, sasvim ravnodušno spremna da prihvati i da šta god se uradi – RS pobjeđuje u ovom procesu. Ali jedino što je razlika je to što BiH neće pobijediti u tom procesu ukoliko bude donesena osuđujuća presuda", rekao je savjetnik Milorada Dodika, te nastavio: 

Ovako je govorio Ognjen Tadić koji je za Milorada Dodika govorio da je sinonim za kriminal

"Način na koji se dosad javnost u Sarajevu, pogotovo međunarodna, odnosila prema tom predmetu, i način na koji su pokušavali da izvrše utjecaj na Sud BiH, govori da neće biti pravičnog suđenja. Službenici američke ambasade, barem meni nije poznato, da dolaze u bilo koji sud u Banjoj Luci i da utvrđuju pravosudnu politiku.

A čak i sami službenici suda više puta su govorili o tome kako službenici američke ambasade i OHR-a dolaze u Tužilaštvo i Sud BiH da bi se raspitivali o predmetima. To je nezakonit pritisak na te pravosudne institucije, i same izjave Schmidta i američkog ambasadora Michaela Murphyja govore o tome da oni žele osuđujuću presudu." 

Govorio je i o državnoj imovini.

Od opozicije do saradnika: Ognjen Tadić postao savjetnik Milorada Dodika

"Ne znam zašto se trvite oko tog pitanja, samo gubite vrijeme. Stvari su tu potpuno jasne – Ustavom Republike Bosne i Hercegovine postojalo je poglavlje dva koje se bavilo pitanjem imovine i davalo nadležnosti BiH na tom pitanju.

Usvajanjem Ustava BiH u Dejtonu to je prestalo da bude ustavna materija i to više ne pripada nadležnostima BiH – pripada isključivo nadležnostima entiteta. A kako će to entiteti urediti – to je dato njima u nadležnost. Pokušaj da se od sporazuma o sukcesiji napravi pravni osnov za takvo nešto je potpuno besmislen. A ključnu zabunu je unio Ustavni sud BiH svojim presudama. Sudije koje su odlučivale nikad nisu pročitale sporazum o sukcesiji", tvrdi Tadić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak