Šatorsko naselje pred Federalnom vladom

Radiosarajevo.ba


Nakon što su skoro pa godinu dana pred zgradom državnih institucija BiH na Marijin Dvoru boravili u šatorima poljoprivrednici, tražeći od države zaštitu poljoprivrede, pred zgradom institucije vlasti opet je napravljeno šatorsko naselje.

Jučer su radnici i radnice Vitezita iz Viteza odlučili postaviti šatore pred zgradu Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Radnici traže, kao i većina radnika privatiziranih ili propalih javnih preduzeća, uvezivanje staža i isplaćivanje zaostalih plata.

Radnici su poručili, ironično, da su došli pred Vladu i očekuju da im neko pomogne da se presele u neku drugu zemlju.

Prema riječima Safeta Sivre, predsjednika štrajkačkog odbora, prioritetni zahtjev je prijava blizu 300 radnika na zavod penzionog osiguranja i uvezivanje radnog staža sredstvima od 2,8 miliona maraka koje je izdvojila Vlada Federacije.

Istovremeno, traže ulazak SIPA-e i ostalih institucija kako bi se provjerilo poslovanje ove firme, koja je inače u 100 postotnom vlasništvu Vlade, prenijele su jučer popodne agencije.

Radnici tvrde da neće otići iz Sarajeva dok ova pitanja ne budu riješena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak