Sastanak od kojeg niko ništa ne očekuje

Radiosarajevo.ba
Sastanak od kojeg niko ništa ne očekuje


Za manje od mjesec dana navršit će se godina dana od parlamentarnih izbora, od kada Bosna i Hercegovina nema novu državnu vlast.

Za danas je u Mostaru zakazan novi sastanak lidera parlamentarnih stranaka koje mogu sačiniti većinu u državnom parlamentu i formirati Vijeće ministara.

Sam sastanak je dugo najavljivan, a do posljednjeg trenutka nije bilo sigurno da li će svi relevantni akteri stići.

Splet nacionalnih interesa i kompleksna situacija raspodjele ministarskih i drugih važnih mjesta sigurno neće biti od pomoći ni na ovom sastanku.

U SDP-u smatraju da nema previše optimizma da će dogovor biti postignut, jer je sastanak sazvan bez posebnog dnevnog reda. Potpredsjednik ove stranke Damir Hadžić kaže za "Avaz" da ne postoji mogućnost razgovora o raspodjeli funkcija u Vijeću ministara BiH prije nego što budu definirani programski principi.

Generalni sekretar SNSD-a Rajko Vasić uoči današnjeg sastanka također je uvjeren da nema prostora za optimizam, zato što nikakvi glasovi iz Sarajeva, odnosno iz SDP-a, nisu dali povoda za nadu. No, kaže i da u Mostaru neće biti isto kao i do sada.

Lideri HDZ-a na sastanak dolaze sa svojim poznatim stajalištima. Iako su spremni na svaku konstruktivnu diskusiju, poručuju da neće odustati od svojih temeljnih zahtjeva garantiranih Ustavom.

„Očekujemo dolazak svih stranačkih lidera i jednu pozitivnu atmosferu. Vjerujemo da će biti postignuti prvi temeljni koraci za konačan dogovor o Vijeću ministara BiH, ali i programu njegovog rada“, kazao je Veso Vegar, portparol HDZ-a 1990, prenosi Avaz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak