Sastanak građana završen, sutra nastavak protesta i zasjedanje Plenuma

Radiosarajevo.ba

14:55 Sastanak za formiranje radnih grupa plenuma građanki i građana Kantona Sarajevo koji je u 14:30 sati počeo u Domu mladih u Sarajevu zvanično je završen.  Građani se razilaze, s tim da će grupa ljudi ostati, jer kako je planirano, u toku je formiranje radnih grupa. Podsjećamo, to su radne grupe za medije, za formuliranje zahtjeva, za pravna pitanja, za međuplenumsku saradnju, za proteste, te za logistiku. Protesti se nastavljeju sutra u 12 sati dok će Plenum biti održan u 17:30. 

14:35 Veliki broj građana danas je na samom njegovom početku napustio skup u Domu mladih. Kako javlja Avaz, na samom početku došlo je do neslaganja oko pitanja ko sve može da sujedluje u raspravi. Moderatorica sastanka se zahvalila članovima "Kruga 99" koji su došli na sastanak, ali je dio učesnika u sali glasno negodovao. 

14:04 Protest je završen. Saobraćaj je sada odblokiran, a okupljeni demosntranti su se uputili prema Domu mladih gdje će se održati sastanak demoinstranata kako bi se formirale radne grupe koje će raditi na konačnom formulisanju zahtjeva prema vlastima. Kako javljaju agencije, na platou na Skenderiji se nalazi oko 200 građana.

13:27 Broj demonstranata u Sarajevu preko puta zgrade Predsjedništva BiH se povećava. 

Demonstranti pozivaju sve građane Kantona Sarajevo da im pridruže u izražavanju nezadovoljstva. 

Saobraćaj je i dalje blokiran. 

13:15 Pogledajte fotogaleriju.

13:06 Plenum u Domu mladih danas bi trebao formirati radne grupe za medije, formulaciju zahtjeva, pravna pitanja, međuplenumsku saradnju, nastavak protesta i logistiku.

13:05 Trenutno je na protestima u Sarajevu okupljeno oko 200 građana i građanki.

13:00 Građani i danas pištaljkama iskazuju svoje nezadovoljstvo, noseći transparente, zastave sa ljiljanima, žute trake na rukama.

12:52 Demonstranti su blokirali saobraćaj u Titovoj i Alipašinoj ulici.

Demobilisani borac s najvišim ratnim priznanjem Mujo Paradić kazao je da su se vlasti takmičile ko će više opljačkati BiH.

"Čak sam i glasao za neke stranke koje su trenutno na vlasti ali nemam kome više da vjerujem osim plenumu građana" kazao je Paradić.

Mirković Alma iz Otesa na proteste dolazi svaki dan. 

"Napunila sam 60 godina i nemam pravo na prijevremenu penziju. Došla sam da podržim tu populaciju"kazala je ona za agenciju Fena.

12:50 Osim ulice kod Predsjedništva BiH, blokirana je i raskrsnica kod Higijenskog zavoda. Tramvaji saobraćaju od Ilidže do Skenderije.

Demonstranti u ovim momentima uzvikuju "Ostavke, ostavke"... 

12:36 Demonstranti su i ovaj put blokirali ulicu ispred Predsjedništva BiH.

12: 30 Kao i prethodnih dana i danas se u Sarajevu održavaju mirni protesti nezadovoljnih građana. Kako je dogovoreno na jučerašnjem trećem plenumu, protesti su počeli u 12 sati ispred zgrade Predsjedništva BiH, a trajati će do 14 sati, za kada je zakazan sastanak Plenuma građana i građanki Sarajeva. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak