Sastanak CIK-a: 'Izborni proces u BiH unaprijediti uvođenjem novih izbornih tehnologija'

0
Fena

Nakon održanih sastanaka s predstavnicima Koalicije "Pod lupom" i Transparency International BiH, u srijedu, 22. novembra, je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) održala sastanak s predstavnicima nevladinih organizacija okupljenih oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama u BiH na putu u EU i NATO.

U ime nevladinih organizacija sastanku su prisustvovali direktorica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda, generalni sekretar Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar, potpredsjednik Srpskog građanskog vijeća BiH Rajko Živković i potpredsjednik Hrvatskog narodnog vijeća Marinko Pejić.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović govorio je o trenutnim aktivnostima ove komisije, a posebno o aktivnostima na provođenju "Testnog projekta podrške Europske unije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH".

Magična noć muzike i koncert za pamćenje: Rimski filharmoničari očarali sarajevsku publiku

Predstavnici nevladinih organizacija su pozdravili napore CIK-a BiH da se izborni proces u BiH unaprijedi uvođenjem novih izbornih tehnologija.

Kako je saopćeno iz CIK-a, organizacije civilnog društva okupljene oko Deklaracije o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO ostaju čvrsto opredjeljene da je prioritet neophodnih izmjena Ustava BiH i Izbornog zakona BiH implementacija svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Istovremeno, smatraju da je nužno odmah pristupiti izmjenama Izbornog zakona BiH, od donosilaca odluka na nivou BiH, koje se odnose na integritet izbornog procesa i upotrebu izbornih tehnologija na biračkim mjestima u BiH u oktobru 2024. godine.

U narednom periodu bit će nastavljena saradnja između Centralne izborne komisije BiH i domaćih i međunarodnih organizacija koje zagovaraju reformu izbornog zakonodavstva u smislu jačanja integriteta izbornog procesa u BiH, navodi se u saopćenju CIK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak