Sastanak 'četvorke' bez konkretnih rezultata

Radiosarajevo.ba
Sastanak 'četvorke' bez konkretnih rezultata


U Sarajevu je bez konkretnih rezultata završen sastanak federalne četvorke o načinu implementacije presude Sejdić-Finci.

Domaćin sastanka predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je u izjavi za medije, nakon sastanka, pojasnio da su na sastanku potvrđeni principi koji su 22. marta dogovoreni u Bruxellesu, ali da se žustra rasprava vodila o modelu implementacije presude.

Današnjem sastanku u Sarajevu prisustvovao je Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a učesnici sastnka su najavili da će na narednom skupu o temi implementancije presude Sejdić-Finci biti prisutni i neki od predstavnika Međunarodne zajednice.

"Dogovorili smo da ćemo naredne sedmice održati još jedan sastanak u kapacitetu sedmorke i uz dobre usluge međunrodne zajednice te se nadamo da ćemo do 11. aprila okončati ovo pitanje", kazao je Radončić.

Predsjednik HDZBiH Dragan Čović mišljenja je da se u duhu zajedničkog rada može kvalitetno pripremiti sastanak s visokim zvaničnicima EU u Mostaru.

Predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić ponovio je odlučnost političkih lidera u BiH u namjeri da implementiraju presudu Sejdić-Finci a predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija novinare je izvijestio o drugom dijelu sastanka a koji se odnosio na aktuelno stanje u Federaciji BiH, konkretno u Vladi FBiH.

Podcrtao je da predsjednik FBiH Živko Budimir i čelnici SDA nastoje na sve moguće načine blokirati pozitivne procese u FBiH.

"Jasno je da bez rješenja Ustavnog suda FBiH ne može biti ni riješeno pitanje Vlade FBiH", zaključio je Lagumdžija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak