Saslušanje majki Srebrenice neprimjereno prema žrtvama genocida

Radiosarajevo.ba
Saslušanje majki Srebrenice neprimjereno prema žrtvama genocida

Pozivanje na saslušanje pojedinih članica udruženja majki Srebrenice zbog toga što su 13. jula ušle u krug zgrade nekadašnjeg „Elekroprenosa“ da odaju počast stotinama sinova, muževa i braće ubijenih u Potočarima neprimjeren je čin prema preživjelim žrtvama genocida - saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Bećirovića povodom poziva na informativne razgovore članica udruženja majki Srebrenice nakon incidenata koji su se desili 13. jula u Kravici kod Bratunca. 

U saopćenju se navodi da ovaj postupak predstavlja novu demonstraciju sile i maltretiranja koji ne doprinose izgradnji povjerenja u bosanskohercegovačkom društvu. Dodaje se da žrtve genocida u Srebrenici imaju neotuđivo pravo da posjećuju i obilježavaju mjesta svirepih ubistava svojih najmilijih i „zbog toga je potpuno neshvatljiva reakcija organa vlasti entiteta Republike Srpske“.

"Zastrašivanje porodica žrtava genocida u Srebrenici i njihovo grupno pozivanje na politički motivirana saslušanja čin je na koji se mora hitno reagirati. Zato pozivam institucije entiteta Republike Srpske i nadležne iz međunarodne zajednice koji djeluju u BiH da odmah zaustave nove pokušaje montiranja sudskih procesa protiv nedužnih majki koje samo žele dostojanstveno odati počast svojim ubijenim i nestalim", navodi se u saopćenju iz Bećirovićevog Kabineta, javlja Fena.

Ističe se da potpuna zaštita žrtava genocida i njihovog prava da dostojanstveno obilježe mjesta stradanja svojih najmilijih civilizacijski je i moralni minimum koji moraju osigurati ne samo domaće vlasti nego i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Simojlović: Sve osobe se saslušavaju u svojstvu svjedoka

 


Policija postupa po naredbi Okružnog tužilaštva u Bijeljini i u sklopu te naredbe jučer su upućeni pismeni pozivi osobama u svojstvu svjedoka radi saslušavanja u policijskoj stanici Srebrenica

Ovo je kazala u izjavi za Fenu portparol Centra javne bezbjednosti Bijeljina Aleksandra Simojlović, povodom saslušanja na koja su danas pozvani pojedini Srebreničani u vezi s događajima od 13. jula kada su porodice ubijenih Srebreničana pokušali obići stratišta gdje su ubijeni njihovi najmiliji. 

"Istraga je u toku, sva lica se saslušavaju u svojstvu svjedoka. Istragom rukovodi nadležni tužilac", navela je Simojlović.

U Policijsku stanicu u Srebrenici od jutros su se javljali Srebreničani koji su dobili pozive za saslušanje u vezi s događajima od 13. jula u Potočarima ispred Bijele kuće. 

Među njima su Zekerijah Hadžić, predsjednica Udruženja Srebreničke majke Hatidža Mehmedović, Bego Bektić, aktivista koalicije "Prvi mart" Almir Salihović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak