Saslušane nasilnice iz Tuzle

Radiosarajevo.ba
Saslušane nasilnice iz Tuzle

Tri učenice prvog razreda Mješovite srednje škole iz Tuzle koje su u petak pretukle školsku kolegicu isključene su iz ove srednje škole.

Odlukom nastavničkog vijeća, Dž. K., S.Š. i A.P. više neće pohađati Mješovitu srednju školu. 

Tuzlanske nasilnice isključene iz škole
Ministar Mašić: Najstrožije kazniti nasilne učenice
Tuzla: Niko još nije kontaktirao Centar za socijalni rad zbog napada na djevojčicu

Danas su, kako je i najavljeno, u policiji saslušane učenice i roditelji. 

"Svi učesnici događaja saslušani su, kao i njihovi roditelji. Postupak je u toku, ovaj slučaj je preuzelo Kantonalno tužilaštvo. Saslušan je i autor videa, kao i osoba koja je video postavila na YouTube.

Detalji o saslušanju nisu dostupni jer je riječ o maloljetnim licima", rekli su za Radiosarajevo.ba u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona. 

Priča o nasilju u Tuzli se ne stišava već tri dana. S.Š., Dž. K. i A. P. su glavne teme u svim bh., ali i regionalnim medijima. Podsjećamo, one su brutalno pretukle S.G., koja se još dugo neće oporaviti od napada. 

"Ona je izgubljena, u šoku je... Bila je kod psihijatra. Tog petka je došla u bolnici s ukočenim vratom, bila je otečena u licu, a sada je puna modrica. Pričala sam sa sestrom, dogovorile smo se da ne pričamo o tom događaju, ali ljudi stalno dolaze, kuća je konstantno puna i svi pričaju samo o tome, a njoj onda bude još teže", rekla je za Source.ba tetka S.G. 

Cijela njena porodica, posebno otac i majka su u šoku.  

"Ljekarski nalazi još nisu gotovi, tako da ne znamo ništa o njenom zdravstvenom stanju. Teško nam je, jako smo potreseni", kazao je Hamid Gavranović, koji je u trenutku razgovora s kćerkom bio u bolnici. 

Otac jedne od nasilnica je zvao porodicu kako bi se izvinio, što je potvrdio i Hamid Gavranović.

"Zvao je otac S.Š., on je policijski službenik u MUP-u TK-a. Izvinio se i rekao da imamo podršku od njega, njegove supruge i sina. Nije rekao da li se S.Š. pokajala, nije je uopšte spominjao", kaže gospodin Gavranović.

'Moja kćerka nije takva osoba'

Iako ta informacija nije potvrđena, i Enes Palavrić, otac A.P. tvrdi da je kontaktirao porodicu Gavranović, te da A.P. nije izbačena iz škole.

"Ja veoma dobro poznajem svoju kćerku i sa sigurnošću vam mogu reći da ona nije takva osoba kakvom je predstavljena. Jedini problem je što je krenula u pogrešnu školu i pronašla loše društvo. Moja se kćerka izvinila odmah i iskreno se kaje što je to uradila i što je bila povodljiva, ali eto to se desilo i šta da radim. Mi kao roditelji smo se izvinili lično roditeljima djevojčice i njoj lično i oni su prihvatili izvinjenje. Moja kćerka je našom voljom ispisana iz škole, nije izbačena kao što se to navodi, ali ovo je previše napuhano od strane medija", rekao je Enes Palavrić.

"Mi smo im odmah rekli da će sve tri biti isključene iz škole i onda su oni tražili papire da ispušu A.P., ali taj zahtjev uopšte nije razmatran na sjednici Nastavničkog vijeća, što znači da su isključene", tvrdi tvrdi direktor Mješovite srednje škole, Nesib Hasanović.

O cijelom sličaju putem Facebooka se oglasio i bivši dečko S.Š., koji, po svemu sudeći, podržava čin koji je šokirao zemlju i region. 

"Je** majku i na B92 ste bile. Morat ću i ja vako šta da uradim da malo postanem popularan HAHAHAH", napisao je na svom Facebook profilu. 


Djevojčicu iz škole niko nije nazvao

Prema riječima porodice žrtve, niko iz Mješovite srednje škole Tuzla nije nazvao pretučenu djevojčicu, a kamoli je posjetio. 

"Niko nije ni nazvao ni došao, a sinoć sam na TV-u gledala razrednog starješinu kako daje izjavu da su u kontaktu s ocem i majkom", tvrdi tetka S.G.

"Danas smo se dogovorili da je posjetimo, maloprije sam pričao s njenim ocem. Svako korisiti priliku da dođe u centar pažnje", ističe direktor Hasanović za Source.ba. 

Video je na Youtubea objavljen u nedjelju navečer, a već su ga u ponedjeljak objavili svi mediji. Momak koji je objavio video, kaže da je snimak dobio od komšije, koji je sve snimio, te da sada zbog toga dobija prijetnje. 

"Momak od kojeg sam dobio snimak ide u razred sa S.G., koja je pretučena. Djevojke koje su pretukle S.G. ne poznajem najbolje, ali znam da su opasne. Momak koji je sve snimio nije se umiješao jer je fizički slabiji od njih, a s obzirom na ranije tuče i društvo u kojem se kreću, svako bi se zapitao da li da se umiješa. S.Š. je njemu prijetila da će ga prebiti, pobjegla je od kuće. Ja sam dobio prijetnje od Dž.K. i njenog druga", ispričao je Kenan, koji je objavio video. 

Nažalost, ovo nije ni prvi ni posljednji ovakav slučaj! Šta je sa slučajevima koji nisu snimljeni, o kojima se ne priča i ne piše? Svi ćemo se zgražavati još nekoliko dana, a onda ćemo okrenuti glavu i praviti se da na svakom ćošku nemamo problematične maloljetnike kojima je za napad dovoljan samo jedan pogled, koji im se iz nekog samo njima poznatog razloga, ne sviđa, i moliti se da sutra naše dijete ne bude žrtva loše sredine i lošeg odgoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak