Saša Magazinović: Uskoro će cestarina na autoputu u BiH biti 50 posto jeftinija za dio korisnika

12
Radiosarajevo.ba
Saša Magazinović: Uskoro će cestarina na autoputu u BiH biti 50 posto jeftinija za dio korisnika

Zastupnik u Predstavničkom domu BiH Saša Magazinović (SDP BiH) objavio je u četvrtak, 5. septembra, da je usvojena njegova inicijativa te da će od prvog januara cijena cestarina biti 50 posto niža za motocikle.

Magazinović je, na temelju pritužbi građana, kontaktirao JP Autoceste FBiH, budući da su JP Autoputevi RS već ranije uveli niže cijene za motocikle. Također je uputio zahtjev ministrici prometa i komunikacija FBiH, Andrijani Katić.

Ministrica Katić je ocijenila zahtjev opravdanim i naložila JP Autoceste FBiH da razmotre prijedlog i dostave zahtjev za izmjenu Pravilnika o sistemu naplate cestarine na autoputevima, kao i Uredbe o naplati naknade za korištenje autoceste.

Liga nacija | Noć nade u Budimpešti za bolje sutra Zmajeva. BiH remizirala nakon sedam poraza

U svom saopćenju, Magazinović je istaknuo: "Kao i sve drugo, za neke ljude je ovo važno, drugima ne znači mnogo, ali za mene je uvijek lijep osjećaj kad građanska inicijativa preko izabranog zastupnika bude upućena na odgovarajuću adresu i realizuje se. Zahvaljujem ministrici Katić."

Osim toga, Magazinović je dodao: "Ova promjena je rezultat aktivnog slušanja potreba građana i njihove borbe za pravednije uvjete. Drago mi je što smo uspjeli donijeti ovu odluku koja će imati konkretan pozitivan utjecaj na svakodnevni život motociklista."

Novi Pravilnik, koji je nedavno objavljen u Službenim novinama, donosi značajnu promjenu. Prema ovom pravilniku, cestarina za motocikle će biti smanjena za 50%, a izmjene će stupiti na snagu početkom 2025. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak