Sarajlije već kupuju ogrjev

Radiosarajevo.ba
Sarajlije već kupuju ogrjev

Sugrađani koji se tokom zime griju na ugalj i drva već se uveliko pripremaju za predstojeću sezonu kupovinom ovih energenata, navodi Dnevni Avaz, a prenosi Fena

Za većinu domaćinstava ovo je idealno vrijeme za nabavku drva, jer su cijene koliko-toliko niže, kvalitet drveta je najbolji, što omogućava i dobro čuvanje te umanjenu mogućnost gubitka na kaloričnosti. 

Kako je kazala zaposlenica jedne drvoprerađivačke firme, sve više građana koji su do sada koristili plin ili struju prelazi na drva i ugalj. 

"Od kupaca saznajemo da im je puno isplativije grijati se na ovaj način jer su uštede novca velike. Poskupljenja plina i struje iz godine u godinu, kao i nesigurnost hoće li i kada biti prekinuta isporuka plina, što se znalo desiti i usred zime, razlog je što se ljudi odlučuju za ove energente", kazala je ona. 

Jedan od kupaca kojeg su novinari Avaza zatekli kazao je da drva nabavlja u više navrata.

"Kupim nekoliko metara odmah s proljeća, pa zatim drugi dio u ljetnom periodu. Jedan dio kupim iscijepan, a drugi u čutcima. Tako drva zadrže dovoljno vlažnosti, ne presuše se, a ne ostanu ni sirova", kazao je on. 

"Trenutna cijena bukovih cjepanica je 77,60 KM po metru. Drva u čutcima i metranska su 74,40 KM. Drveni ugalj je na ponudi s cijenom od 113,60 po toni i mrki ugalj-kocka i orah za 156,80 KM", kazali su iz jedne drvoprerađivačke firme. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak