Sarajevska policija najavila proteste

Radiosarajevo.ba
Sarajevska policija najavila proteste

Danas je prvi dan desetodnevnog roka koji je sindikat policije u Kantonu Sarajevu dao ministru unutrašnjih poslova KS Muhamedu Budimliću da ozbiljno promijeni stav prema Sindikatu ili policija izlazi na ulice, ispred zgrade Kantonalne vlade, da protestuje.

Ljuti zbog odnosa prema njima, predstavnici policije su jučer javnosti iznijeli šarolike i svakodnevne probleme u radu.

'Neka ga urazume'

I dok jučer u Sarajevu bilježimo dvije pucnjave, u MUP-u nedostaje 249 policajaca, stotina uposlenih je na bolovanju, policija pet godina radi u istim cipelama, ne isplaćuju se nagrade, topli obrok i naknade za oboljenja, a Nedžib Đozo, predsjednik Sindikata policije, navodi da u 2011. nisu uspjeli penzionisati 20 kolega – umrli su prije toga, objavilo je danas Oslobođenje.

Sarajevski policajci još nisu zadužili zimske uniforme, a MUP je kravate, loše kvalitete koje su uvezene iz Kine kupio po cijeni od 14,04 KM: kravate su prvo prodate Hrvatskoj koja ih nezadovoljna preprodaje RS-u, a onda ih ovi prodaju Sarajevu

Poručio je Đozo i kako se ministar hvalio kako je kupio 720 vozila za MUP, a on ima podatak prema kojem je, od dana formiranja Ministarstva, kupljeno 211 vozila. Zatim, doznajemo od njega i kako je naručena 181 uniforma za rad policije u ekstremnim uslovima: šest kompleta završilo je u ministrovom kabinetu, a 11 uniformi Budimlić je, protivno propisima, naručio u crnoj boji.

Tražimo od partije koja je delegirala ministra (SDP) da ga urazumi, a ako se situacija ne promijeni, idemo u proteste kojim ćemo tražiti njegovu smjenu“, rekao je Đozo i čak obećao da policija neće praviti probleme na protestima.

Ministar se brani šutnjom

Đozo je javnosti otkrio i kako je već prikupljeno 1,014 potpisa podrške protestima, a od tog broja 1,001 član je za Budimlićevu smjenu. Poručeno je ministru i da konačno prihvati Sindikat kao jedinu legitimnu organizaciju za pregovore, zatim izjednači plate te "da se prema uposlenicima ponaša ljudski, po zakonu“.

Svi njihovi zahtjevi utemeljeni na Sporazumu o međusobnom poštivanju i saradnji koji je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH), čiji su policajci član, prvi potpisao sa Vladom KS. I iz SSSBiH su poručili da će, ako se situacija ne promijeni, ministru i MUP-u KS dodijeliti rijedak epitet onih koji nisu voljni na saradnju s njima.

U međuvremenu, ministar Budimlić se brani šutnjom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak