Sarajevo: Završen protest vojnih penzionera

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Završen protest vojnih penzionera

 

Blizu hiljadu penzionisanih vojnih osiguranika koji su od jutros protestovali ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH, mirno su se razišli nakon što im je saopćeno kako Predstavnički dom nije podržao prijedlog Vlade po kojem je po hitnoj proceduri trebalo usvajati prijedlog zakona kojim bi njihove penzije mogle biti smanjene i do 55 posto.

Sa 46 glasova za, 16 protiv i 27 suzdržanih Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas nije usvojio da se Vladin prijedlog zakona razmatra p ohitnoj proceduri čime je taj prijedlog automatski vraćen u redovnu proceduru. No, nakon toga, federalni premijer Nermin Nikšić je povukao prijedlog s dnevnog reda sjednice i pozvao sve zainteresirane na konsultacije.

Nekoliko stotina penzionisanih vojnih osiguranika, nezadovoljni prijedlogom zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, jutros su počeli proteste ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u kojoj se održavala sjednica Predstavničkog doma. 

Ove informacije, nakon glasanja u skupštinskoj sali, saopćio je okupljenim penzionisanim vojnim osiguranicima ispred zgrade Parlamenta FBiH u Sarajevu predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja, koji je prisustvovao sjednici Parlamenta.

„Premijer je povukao zakon iz parlamentarne procedure, a kasnije će ići u redovnu proceduru s tim da će se uključiti predstavnici svih boračkih udruženja u pravljenje novog prijedloga“, kazao je on.

Usvajanje predloženog zakona u pripremljenoj formi iz Vlade FBiH navodilo se kao uslov za daljnju novčanu tranšu na osnovu stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u protivnom, predviđaju se loše budžetske prilike u Federaciji BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak