Sarajevo: Sutra novi sastanak 'šestorke'

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sutra novi sastanak 'šestorke'

 

Politički lideri Bosne i Hercegovine sastat će se sutra u Sarajevu da bi ponovo razgovarali o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

Ovo je za agenciju Fena potvrdio predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić.

„Sastanak će biti održan u Sarajevu u popodnevnim satima“, kazao je Ljubić te dodao da će tačna satnica biti poznata u toku dana.

Ovaj sastanak bit će svojevrsni nastavak razgovora u Briselu koji su održani 22. marta, a na kojem su donekle usaglašeni principi modela implementacije presude. Prema nezvaničnim informacijama, riječ o modelu koji bi bio kombinacija direktnog i elektorskog izbora.

Podsjećamo da se ovakvom načinu odlučno protivi Stranka demokratske akcije (SDA) koja tvrdi da će po ovom modelu biti diskriminirani Bošnjaci.

Inače, sastanak koji će sutra biti održan u Sarajevu je još jedan pokušaj da se pronađe adekvatno i svima prihvatljivo rješenje, a pred najavljeni dolazak evropskog komesara za proširenje Štefana Filea u Mostar 11. aprila. Međunarodna zajednica posljednjih nekoliko sedmica upozorava političke lidere u BiH da više nemaju vremena za implementaciju presude "Sejdić-Finci" te da ovo pitanje mora biti riješeno sada.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak