Sarajevo: Skup šefova vojnoobavještajnih agencija

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Skup šefova vojnoobavještajnih agencija

Šefovi i viši službenici vojnoobavještajnih agencija iz 12 zemalja jugoistočne Evrope, članica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), danas su se u Sarajevu dogovorili da potaknu regionalnu saradnju u oblasti razmjene obavještajnih podataka i usvojili su proceduralna pravila za praktičnu primjenu ove vrste saradnje, saopćeno je iz RCC-a.

Domaćin treće konferencije šefova vojnoobavještajnih agencija iz jugoistočne Evrope (SEEMIC) je Sektor za obavještajno-sigurnosne poslove Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, a konferencija je organizirana zajedno sa Sekretarijatom RCC-a i uz podršku Evropske službe za vanjske poslove (EEAS). 

Ova inicijativa predstavlja nastavak prve i druge konferencije šefova vojnoobavještajnih agencija iz jugoistočne Evrope održanih u Bukureštu i Beogradu 2009., odnosno 2010. godine. 

Šefovi vojnoobavještajnih agencija su u Beogradu potpisali izjavu o saradnji između vojnoobavještajnih službi zemalja članica Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) iz jugoistočne Evrope. 

Potpisnici su se složili da se uspostavi i razvija saradnja u oblasti sigurnosnih prijetnji, kao i da se udruže napori radi poboljšanja razmjene obavještajnih podataka na regionalnom nivou. Dokumenti koji su danas usvojeni pružaju koncept buduće praktične realizacije iskazane volje za saradnjom. 

Učesnike su pozdravili ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Selmo Cikotić, zamjenica generalnog sekretara RCC-a Jelica Minić, i direktor Vojnoobavještajne direkcije Vojnoobavještajnog štaba Evropske unije, Evropske službe za vanjske poslove (EEAS), brigadni general Guenther Eisl. 

Obraćajući se na događaju, ministar Cikotić je rekao da Bosna i Hercegovina ima zadovoljstvo biti domaćin treće SEEMIC konferencije, kojoj prisustvuju vojne i obavještajne institucije zemalja članica Vijeća za regionalnu saradnju iz jugoistočne Evrope. 

- Uvjeren sam da intenziviranjem i unapređenjem saradnje u najosjetljivijim oblastima važnim za ukupnu sigurnost zemalja članica iz regiona šaljemo signal da ovaj region želi aktivno učestvovati u izgradnji i jačanju evropske sigurnosne strukture, kazao je on. 

Zamjenica generalnog sekretara Minić potcrtala je da je SEEMIC jedna od najuspješnijih inicijativa pokrenutih pod pokroviteljstvom Vijeća za regionalnu saradnju. 

- Razmjena visokokvalitetnih obavještajnih podataka kroz regionalne forume kakav je SEEMIC značajna je ne samo za poticanje saradnje između obavještajnih agencija već i za njen širi uticaj na izgradnju povjerenja, sigurnosti, vladavinu prava i ukupni ekonomski i društveni razvoj zemalja jugoistočne Evrope, naglasila je ona.

Konferencija je okupila šefove i predstavnike vojnoobavještajnih službi iz 12 zemalja jugoistočne Evrope: Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije i Turske, Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske službe za vanjske poslove. 

Izjava o saradnji ostaje otvorena za potpisivanje svim šefovima vojnoobavještajnih službi država članica Vijeća za regionalnu saradnju iz jgoistočne Evrope. 

Proces saradnje šefova vojnoobavještajnih službi jugoistočne Evrope, koji je počeo u 2009. godini sastankom šefova vojnoobavještajnih službi u Bukureštu, realizira se na inicijativu Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) i uz podršku Evropske službe za vanjske poslove/Vojnoobavještajne direkcije Vojnoobavještajnog štaba Evropske unije. 

Konferencija šefova vojnoobavještajnih agencija (SEEMIC) je forum visokog nivoa za vojnoobavještajne oficire iz regiona, koja omogućava povezivanje, izgradnju odnosa i jačanje poverenja, kao osnove za unapređenje saradnje u obavještajnoj djelatnosti. 

Domaćin četvrtog sastanka SEEMIC 2012. godine bit će Bugarska.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak