Sarajevo: Sedmica održive energije EU

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Sedmica održive energije EU

Sarajevo će 11. i 12. aprila prvi put biti domaćin manifestacije koja će biti dio velike evropske kampanje - Sedmice održive energije Evropske unije koja se provodi radi podizanja opće svijesti o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, javlja Fena.
 
Manifestaciju u Sarajevu organizira Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti - Energis, koji će u centru grada, na Trgu djece Sarajeva, predstaviti građanima ono što je danas trend u svijetu u oblasti racionalnog korištenja energije u objektima stanovanja i poslovnim objektima.
 
Predsjednik Skupštine nevladine organizacije Energis Fuad Strik potvrdio je Feni da će u okviru ove manifestacije šest bosanskohercegovačkih firmi predstaviti svoja tehnološka rješenja u ovoj oblasti.
 
"Ono što je danas u svijetu trend u oblasti racionalnog korištenja energije, kod nas tek na mala vrata ulazi u smislu praktične primjene", istaknuo je Strik, dodajući da je upravo cilj manifestacije da educira građane i podigne svijest u vezi s energetskom efikasnošću i rješenjima u ovoj oblasti.
 
Građani će tako u okviru manifestacije prvi put uživo moći vidjeti kako izgleda, naprimjer, toplotna pumpa koja koristi biotermalnu energiju, zatim solarni panel, te saznati o nekim rješenjima koja graniče sa standardima pasivne kuće.

Drugog dana manifestacije, 12. aprila, u Cinema Cityju će biti održano predavanje o energetskoj efikasnosti u graditeljstvu za profesionalce u ovoj oblasti.
 
Na konferenciji će arhitektima i inžinjerima iz BiH biti predstavljen koncept pasivne kuće i koncept niskoenergetske kuće. To je ono što se također danas smatra trendom u svijetu, a kod nas je, navodi Strik, prilično nerazvijeno i tek se počinju pokretati  inicijative u tom smislu.
 
Standard pasivne kuće je razvijen početkom 90-ih godina prošlog stoljeća i u proteklih dvadeset godina je unapređivan, testiran i dokazan, a u ovom trenutku ovaj standard predstavlja vrhunac mjera energetske efikasnosti u zgradarstvu.
 
Pokrovitelj manifestacije je Grad Sarajevo.
 
Sedmica održive energije EU održava se jednom godišnje od 2006. i dosad je organizirano više od 300 manifestacija širom Evrope, dok je ove godine prijavljeno više od trideset manifestacija u sklopu obilježavanja Sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak