Sarajevo: BiH neće izručiti Orića i Meholjića Srbiji

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: BiH neće izručiti Orića i Meholjića Srbiji

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je po zaprimanju difuznih potjernica za državljanima BiH, shodno navedenom članu 40. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH, obavijest o nemogućnosti raspisivanja potjernice na teritoriji BiH i nemogućnosti izručenja lica drugoj državi, obzirom da su državljani Bosne i Hercegovine, dostavila NCB-u Interpola Beograd, Generalnom sekretarijatu Interpola, te Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine i nadležnim policijskim agencijama u BiH, javlja Anadolu Agency.

Dana 28.01.2014. godine, od strane Interpola Beograd zaprimljeni su zahtjevi za dostavu uvjerenja o državljanstvu i identifikacionih materijala za pet lica, među kojima je i Naser Orić, a radi, kako je navedeno, raspisivanja međunarodnih potjernica za tim licima.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH je navedene zahtjeve proslijedila nadležnoj agenciji za provođenje zakona na dalje postupanje.

Dana 3. februara 2014. godine, NCB Interpol Beograd je raspisao međunarodne difuzne potjernice za dva lica, u cilju hapšenja i ekstradicije u Republiku Srbiju. Difuzne potjernice dostavljene su svim zemljama članicama Interpola.

S tim u vezi, Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima BiH (Službeni glasnik BiH br. 53/09), član 40., precizno je regulisano pitanje postupka s državljanima Bosne i Hercegovine u slučaju raspisivanja međunarodne potjernice, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Naime, kako je navedeno u članu 40. (1), ako "Ured Interpola po raspisanoj međunarodnoj potjernici strane države uvidom u postojeće baze podataka državljana ili na drugi način utvrdi da je to lice državljanin Bosne i Hercegovine, obavijestit će Interpol države moliteljice koja je raspisala međunarodnu potjernicu i sjedište Interpola o nemogućnosti izručenja vlastitih državljana i nemogućnosti raspisivanja potjernice na teritoriji Bosne i Hercegovine za državljaninom Bosne i Hercegovine radi njegovog izručenja drugoj državi"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak