Saradnja za jačanje nezavisnosti pravosuđa

Radiosarajevo.ba
Saradnja za jačanje nezavisnosti pravosuđa

Direktor Misije USAID-a Allan Reed i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milorad Novković potpisat će sutra, 8. decembra, memorandum o razumijevanju i saradnji u okviru Projekta za razvoj sektora pravosuđa, najavljeno je iz Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Potpisivanje memoranduma, koji podržava jačanje nezavisnosti, odgovornosti i efikasnosti pravosuđa, predstavlja nastavak USAID-ove podrške izgradnji državnih institucija i promoviranju vladavine prava, prenosi Fena.

Putem projekta JSDP I, USAID je pomogao uspostavu VSTV-a i Ministarstva pravde BiH, te formiranje ključnih organizacijskih struktura i kapaciteta ovih insitucija za njihovu punu zakonsku ulogu. Novi petogodišnji JSDP II projekt, vrijedan osam miliona dolara, u saradnji s VSVT-om, Ministarstvom pravde BiH, sudovima i uredima tužilaca, promovirat će nezavisnost i odgovornost pravosuđa te jačati dijalog među trima segmentima vlasti i poštivanja ustavnih uloga svake od njih.

JSDP II će također raditi s građanima i organizacijama civilnog društva te zagovarati jačanje pravosudnih institucija i veće učešće javnosti u promoviranju vladavine prava.

Razvoj pouzdanog, efikasnog i nezavisnog pravosuđa u BiH ključan je za jačanje vladavine prava i zaštitu prava građana u BiH. Jedinstven pravosudni sistem, usklađivanje zakonskih okvira sa standardima EU i njihova primjena na svim nivoima društva bit će neophodni kako se Bosna i Hercegovina bude približavala članstvu u Evropskoj uniji.

Do danas, vlada SAD-a, putem USAID-a, osigurala je preko milijardu dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak