Saopštenje MUP-a o slučaju 'Milinković i Malkoč'

Radiosarajevo.ba
Saopštenje MUP-a o slučaju 'Milinković i Malkoč'

Nakon teksta o hapšenju bh. pjevačice Maje Milinković i Jasne Malkoč, bivše generalne direktorice u OSCE-u za pitanja demokratizacije i ljudskih prava, zbog navodnog napada na policiju, reagovao je MUP Kantona Sarajevo, čije saopćenje prenosimo u cjelosti.  
 
Na raskrsnici ulica Grbavička i Derviša Numića, općina Novo Sarajevo, 26. maja oko 02,40 sati, policijski službenici II PU su uočili putničko vozilo “Fiat”, na kojem nije radio jedan far, te su ga sustigli u ulici Derviša Numića i zaustavili radi kontrole. 
 
Izvršenom kontrolom vozača i uvidom u vozačku dozvolu, utvrđeno je da se radi o M.M., rođena 1981.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjena. Na osnovu ponašanja vozača, policijski službenici su posumnjali da je pomenuta osoba u alkoholisanom stanju te su joj ponudili jedan od metoda utvrđivanja prisustva alkohola u organizmu, što je odbila. Nakon što joj je uredno izdata potvrda, oduzeta je vozačka dozvola i izdat prekršajni nalog.
 
Tokom obavljanja službene radnje, M.M. je vrijeđala policijske službenike i drsko se ponašala, na šta je upozorena, a potom joj je i uručen i prekršanji nalog zbog narušavanja javnog reda i mira. Prilikom udaljavanja policijskih službenika sa lica mjesta, pomenuta je krenula za njima i dlanovima udarala po krovu službenog vozila, a potom i pljunula u bočno vozačevo staklo.
 
Istog dana u 04,45 sati, u ulici Grbavička, općina Novo Sarajevo, dok su policijski službenici obavljali službene radnje, kontrolišući drugo motorno vozilo, prišla im je NN ženska osoba koja je otvorila suvozačeva vrata na službenom vozilu, te zatražila da se predstave i ne čekajući odgovor zalupila vratima. Izlaskom iz vozila, policijski službenici su u društvu NN ženske osobe primjetili i prethodno kontrolisanu M.M., kojoj su već uručena dva prekršajna naloga i to za vožnju pod dejstvom alkohola i omalovažavanje ovlaštenog službenog lica. 
 
S ciljem utvrđivanja identiteta NN ženske osobe, od nje su zatražili lična dokumenta, što je ona odbila, ne htijući ni usmeno reći ime i prezime, a istovremeno je ultimativno tražila da se policajci predstave njoj, jer je ona advokat prisutne M.M..
 
Policijski službenici su na uniformi imali vidno istaknute pločice sa imenom i prezimenom, što su predočili pomenutoj i ponovo zatražili njena dokumenta na uvid. NN osoba je ponovo odbila dati na uvid lična dokumenta, prijeteći službenicima policije da će ih “ostaviti bez posla”. Odmah nakon toga je raširenim rukama i otvorenim dlanovima, fizički napala policijskog službenika M.N. udarajući ga u predjelu grudi i ruku. 
 
S ciljem sprečavanja daljnjeg napada, policijski službenici M.N. i Dž.I. su koristeći minimum fizičke sile stavili pod kontrolu NN žensku osobu. Ona se pokušala oteti, odgurujući policijske službenike uz glasnu viku. Nakon toga, radi njene sigurnosti i onemogućavanja samopovrijeđivanja, stavljene su joj lisice na ruke i smještena je u službeno vozilo. Tokom obavljanja ovih službenih radnji policijski službenici su bili konstantno ometani od strane M.M. koja ih je vičuči vrijeđala i odgurivala rukama. 
 
Ona je uz minimalnu upotrebu fizičke snage stavljena pod kontrolu i smještena u službeno vozilo. Nakon toga su prevezene u službene prostorije II PU. Tokom vožnje pomenuta lica su vikale, vrijeđale policijske službenike pogrdnim riječina i prijetile samopovijeđivanjem za šta bi kasnije optužile službenike policije i ostavile ih bez posla. U službenim prostorijama NN ženska osoba se predstavila kao “Milić Mirjana” i da želi o svemu obavijestiti Ambasade SR Njemačke i Velike Britanije, čija je državljanka. Ista je upitana da li ima i diplomatski imunitet i da li se želi pozvati na njega, što je ona odbila.
 
S ciljem utvrđivanja identiteta, izvršena je provjera u bazi podataka IDEA, te je ustanovljeno da ne postoji osoba sa imenom i prezimenom kako se predstavila. Nakon toga prevezena je u Odsjek kriminalističke tehnike, kojom prilikom je utvrđen njen identitet, a radi se o M.J., rođena 1966.godine, nastanjena u Sarajevu. Istog dana, a nakon što je obaviještena ambasada Njemačke u službene prostorije II PU pristupio je dežurni službenik pomenute ambasade u prisustvu prevodioca, te se zanimali za navedeni događaj. Takođe u službene prostorije je pristupila i Lj.S., prijateljica lišene slobode M.J., kojima je omogućen razgovor sa njom.
 
U službenim prostorijama su osobe lišene slobode alkotestirane, kojom prilikom je kod M.M. utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu, dok je kod M.J. test bio negativan.
 
O cjelokupnom događaju obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koji je konstatovao da nema elemenata krivičnog djela, te da se sa osobama lišenim slobode postupi u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nakon toga je kontaktiran sudije Općinskog suda prekršajnog odjeljenja i upoznata o cjelokupnom događaju, na što je ista sugerisala da se cjelokupan materijal dostavi sudu u redovnoj proceduri.
 
Sve radnje u vezi sa lišavanjem slobode M.M. i M.J. su poduzete u skladu sa zakonskim odredbama i evidentirane u službene evidencije Policijske uprave.
 
Ovom prilikom naglašavamo da je M.M. potpisala sva dokumenta u vezi sa lišavanjem slobode, dok je M.J. sve to odbila. Tokom poduzimanja službenih radnji M.J. je tražila da se sve zaboravi, kao da se ništa nije ni dogodilo, te da se nigdje ne evidentira i niko ne upoznaje.
 
Takođe, radi istinitog informisanja javnosti naglašavamo da su policijski službenici i njihovi pretpostavljeni o cjelokupnom postupanju sačinili Zakonom i Pravilnicima propisane izvještaje i iste dostavili Uredu policijskog komesara, Odjeljenju za inspekciju, koordinaciju i usmjeravanje MUP-a Kantona Sarajevo i Jedinici za profesionalne standarde, što je rezultiralo zaključkom da je sila – fizička snaga i sredstva za vezivanje upotrijebljena na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo i Pravilnikom o upotrebi sile.
 
Dana 28.05.2012.godine u službenim prostorijama Odjeljenja za unutrašnju kontrolu M.J. i M.M. podnijele žalbu na postupanje policijskih službenika II PU, istoga dana je od M.M. u svojstvu svjedoka uzeta pismena izjava na zapisnik, dok je M.J. nakon pet sati provedenih u Odjeljenju za unutrašnju kontrolu, odustala od davanja izjave uz obrazloženje da će istu dostaviti pismenim putem, što je i učinila dana 30.05.2012.godine, putem pisarnice.
 
S obzirom na gore navedeno Jedinica za profesionalne standarde je cjelokupni prikupljeni materijal dostavila Uredu za pritužbe javnosti, koji je nakon razmatranja 07.06.2012.godine zaključio da je upotreba sile bila opravdana i da se neće voditi unutarnja istraga.
 
Dana 06.06.2012.godine, Jednici za profesionalne standarde obratili su se iz Institucije ombudsmena BiH i zatražili izjašnjenje o žalbenim navodima, kao i svu relevantnu dokumentaciju o navedenom događaju, što im je dostavljeno dana 15.06.2012.godine. Dana 02.07.2012.godine, ista Institucija se obratila Jedinici za profesionalne standarde sa zahtjevom u uvid u kompletan spis uključujući i pristup informacijama koje su zavedene koao povjerljive ili tajne u skladu sa članom 28. Zakona o ombudsmenima. Sa pomenutim zahtjevom upoznat je Ured za pritužbe javnosti, koji je zaključio da se udovlji ovom zahtjevu.
 
Želimo naglasiti da su ovakvi slučajevi rijetki, te da policijski službenici Uprave policije ovog Ministarstva svoje poslove i zadatke iz nadležnosti Ministarstva obavljaju u skladu sa postojećim zakonima i podzakonskim aktima, s ciljem stvaranja što boljih sigurnoshih uvjeta za sve građane. 
 
Rezultati koje postižu su značajni i među najboljim u Bosni i Hercegovini, na ćemu ćemo ustrajavati i u narednom periodu. Koristimo priliku da zahvalimo građanima na suradnji i pomoći prilikom obavljanja naših svakodnevnih poslova, jer bez toga ovakvi rezultati ne bi bili mogući. Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i dalje ostaju predani u provođenju Zakona pred kojima su svi građani jednaki, s ciljem podizanja lične i imovinske sigurnosti na viši nivo.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak