'Samo BiH zaostaje u procesu EU integracija'

Radiosarajevo.ba
'Samo BiH zaostaje u procesu EU integracija'

"Sve druge zemlje regije napreduju u procesu euroatlanskih integracija, samo BiH zaostaje. Taj zastoj je za žaljenje, jer tu najviše trpe građani", kazao je danas u Sarajevu specijalni predstavnik EU i šef Delegacije EU Peter Sorensen, govoreći na 14. međuparlamentarnom sastanku BiH i delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama jugoistočne Evrope.
 
Sorensen je, obraćajući se učesnicima sastanka, istaknuo da je BiH zabilježila određene pomake na početku godine, kao što je usvajanje Zakona o popisu stanovništva, naglasivši da je kasnije izgubljen politički koncenzus.

Regija za pohvalu, BiH daleko od toga

Sorensen je pohvalio zemlje regije u procesu EU integracija, ocijenivši da se to ne može reći za BiH.
 
"Rokovi nisu ispoštovani. Mapa puta od juna prošle godine ostaje na snazi. Da bi proces napretka ka EU napredovao potrebne su funkcionalne institucije. Evropska unija će nastaviti podržavati BiH na tom putu, ali politički predstavnici ove zemlje moraju odigrati svoju ulogu tako što će program EU staviti u srce političkih procesa. Na njima je koliko će se brzo vrata EU otvoriti za BiH", kazao je on.
 
Sorensen je također podsjetio da je EU nedavno usvojila Paket proširenja 2012., koji ima nekoliko ključnih horizontalnih izazova, kao što su vladavina zakona, zajedno s reformom javne uprave, regionalna saradnja i pomirenje u zemljama zapadnog Balkana, te ekonomska i finansijska stabilnost.

Nedostatak političke volje

Učesnicima skupa obratio se i predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, BiH, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduard Kukan, uputivši apel liderima BiH da preuzmu odgovornost i snažno se angažuju u procesu evropskih integracija.

"Dijelimo viziju da BiH treba postati dio EU i to je jedina stvarna šansa za BiH. Nužno je pojačati funkcioniranje države na svim nivoima. Brinemo se za nedostatak političke volje za ipunjavanje Mape puta, što najviše pogađa građane BiH", istaknuo je on.
 
Naglasio je da će pristupanje Hrvatske EU dovesti do značajnije promjene odnosa EU s tom zemljom, posebno kad je riječ o trgovinskim odnosima. Podvukao je da će granice BiH od iduće godine predstavljati granice s EU, te da to treba biti poticaj za snažnije pristupanje provedbi reformi.

'Imamo se čime pohvaliti'

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac pred početak sastanka je naglasio da će na susretu biti govora o stanju procesa integrisanja BiH u EU, uz analizu svega što je urađeno, te gdje postoji zastoj. Također, u fokusu će biti i određena specifična pitanja, kao što su implikacije pristupanja Hrvatske EU na BiH, socioekonomska pitanja u BiH i njenim entitetima, stanje stranih ulaganja u oblasti turizma, provedba presude Sejdić-Finci, te druga pitanja.

"Ipak se imamo čime pohvaliti - rokovi koji su na briselskoj agendi ovih su dana na isteku i bilo je prilično dramatično stanje. Međutim, Vijeće ministara BiH je danas usvojilo odluku o principima rada tima za izradu mehanizama koordinacije, što je značajna odluka, kao i upitnik za dva poglavlja  - javnih nabavki i oblasti ekologije. Značaj tih upitnika je veliki, jer pokazuje spremnost institucija BiH da se traže rješenja. Usvojen je i takozvani higijenski paket, koji je značajan za osposobljavanje našeg izvoza na evropsko tržište", ocijenio je Genjac.
 
Međuparlamentarni sastanak bit će nastavljen i u sutra u Sarajevu drugom radnom sesijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak