Salihović: Tužilaštvo BiH neće popustiti političkim pritiscima

Radiosarajevo.ba
Salihović: Tužilaštvo BiH neće popustiti političkim pritiscima

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje pokušaje političkih pritisaka na rad i neovisnost tužilaštva BiH i poručuje svim građanima BiH da neće popustiti političkim pritiscima - navodi se u saopćenju glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Gorana Salihovića. 

U saopćenju se dalje navodi da "usljed neprimjerenih političkih pritisaka, na rad i neovisnost tužilaštva i pravosuđa, Tužilaštvo BiH još jednom ističe da pozivanje tužilaštva i glavnog tužioca, na sjednice parlamentarnih komisija, predstavlja nedopustiv politički pritisak  te grubo i nedopustivo političko mješanje u neovisnost pravosuđa."

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odbrambena niti sigurnosna agencija nego pravosudna institucija koja se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti.

Iz Tužilaštva kažu i da ukoliko se ove aktivnosti nastave, tužilaštvo će o navedenim pritiscima upoznati sve nadležne domaće i međunarodne institucije uključujući i VSTV BiH, jer je navedena praksa neprimjerena demokratskim državama.

Glavni tužilac nema zakonsku obavezu niti ovlaštenje da treba razgovarati o predmetima iz domena rada tužilaštva, nigdje osim u sudnici, a pogotovo ne na sjednicama komisija u Parlamentu, ili bilo kojim političkim institucijama.

"Tužilaštvo BiH iskazuje puno poštovanje i uvažavanje institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH, koje predlažu i donose zakone, ali također se mora poštovati neovisno pravosuđe, kao treći, ravnopravni stub vlasti.  Parlament nije niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti, nego je ravnopravna institucija", stoji dalje u saopćenju.

Niko, a naročito političari, neće  i ne može odlučivati,  da li će tužilaštvo nekoga optužiti ili neće optužiti.

Iz Tužilaštva BiH kažu i da svi nositelji pravosudnih funkcija, pa tako i tužioci odgovaraju isključivo struci tj. VSTV BiH, koje ih bira i razriješava, a nikako političarima ni političkim tijelima.
Zakonom je decidno i tačno utvrđeno, kome je Tužilaštvo BiH odgovorno i dužno podnositi izjašnjenja.

"Tužilaštvo BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da neće podleći nikakvim političkim pritiscima i da će istrajati u poštivanju zakonitosti i borbi protiv kriminala, korupcije i ratnih zločina. Tužilaštvo BiH u tome neće niko spriječiti, pa ni politički pritisci pojedinih političara.

Također,  o rezultatima rada tužilaštva, najbolje govore gotovo svakodnevne akcije po nalogu Tužilaštva BiH i podizanje optužnica protiv počinitelja svih vidova organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, kao i rasvjetljavanje više godina nerazjašenjenih teških ubistava, pljački i razbojništava".

Kažu da u rasprave sa političarima, nisu i neće ulaziti jer smatraju da je šteta da se energija i rad tužilaštva umjesto na rad na predmetima, usmjerava na političke rasprave.

"O novima uspjesima i radu Tužilaštva BiH, javnost će biti uskoro informirana, a riječ je o podizanju jedne od najvećih optužnica protiv organizovanog kriminala u post-dejtonskoj Bosni i Hercegovini", saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak