Sahit Muja: Albanija, BiH, Kosovo i Turska moraju u EU

Radiosarajevo.ba
Sahit Muja: Albanija, BiH, Kosovo i Turska moraju u EU

Američko-albanski milijarder i publicista Sahit Muja za magazin Examiner.com piše o problemima odnosa Evropske unije prema Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu i Turskoj.

Zemlje Evrope trebale bi prevazići svoj strah od islama te ulazak Albanije, Bosne i Hercegovine i Turske u Evropsku uniju prestati posmatrati u kontekstu sukoba kultura. Jedini kriteriji koje ove tri zemlje trebaju ispuniti jesu „Kriteriji iz Kopenhagena“ (1993), a izvještaj Evropske komisije iz 2009. godine potvrđuje da su spomenute zemlje skoro pa potpuno zadovoljile kriterije.

Evropski političari ignoriraju dugoročne društveno i ekonomske interese svojih zemalja za račun kratkoročnih kulturnih i religijskih strahova svojih klijenata. Milioni ljudi i žena već su istovremeno i Evropljanima i muslimanima, članstvo Turske ne bi predstavljalo ništa novo, isto tako kako ne predstavlja nikakvu opasnost. Islam je, de facto, evropska religija, a Turska kulturalno, ekonomski i politički sačinjava integralni dio evropske budućnosti.

Potrebni su nam hrabri evropski političari koji će razviti novu viziju odnosa između Albanije, BiH i Turske s Evropskom unijom te podsjetiti svoje građane da su Albanija, BiH, Kosovo i Turska, sa svojim ekonomskim potencijalima, geografijom, historijom i pozicijom između Evrope i „Islamskog svijeta“, glavni dobitak za Evropu i njenu budućnost. Umjesto toga, čeka se da historijska sile natjeraju Evropsku uniju da prihvati Albaniju, BiH, Kosovo i Tursku.

Evropski državnici bi trebali razviti jasnu i utemeljenu politiku priključenja Albanije, BiH, Kosova i Turske Evropskoj uniji. Politiku koja će se pridržavati političkih principa i poštovati kulturnu i religijsku različitost.

Prihvatanje Albanije, BiH, Kosova i Turske u članstvo EU znači da bi se Evropska unija morala pomiriti sa svojim vlastitim principima.

Principima koji su počesto u praksi izdani.

www.examiner.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak