Sadik Ahmetović kandidat za ministra sigurnosti BiH

Radiosarajevo.ba
Sadik Ahmetović kandidat za ministra sigurnosti BiH


osvježeno u 16:00

Predsjedništvo SDA donijelo je danas odluku da za ministra sigurnosti BiH kandiduje potpredsjednika stranke Sadika Ahmetovića, potvrdio je Srni predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je naveo da je ovu odluku uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću.

"Špirić će, kako mi je rekao, odmah uzeti u razmatranje ovu odluku, koja će kasnije ići na potvrdu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekao je Tihić.

Danas odluka o kandidatu SDA za ministra sigurnosti BiH

Kako javlja Federalna televizija, jedini kandidat za ovu funkciju je Sadik Ahmetović, jer je aktuelni dopredsjednik Federacije, Mirsad Kebo odustao od kandidature.

Plan je da ova odluka već danas bude dostavljena u proceduru predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću, pišu sarajevske novine.

''Ako organi stranke smatraju da ja treba da budem na toj poziciji, ja ću to prihvatiti. Jer, sada s pozicije potpredsjednika SDA ne mogu odbiti preuzimanje veće odgovoronosti, kao što je vođenje Ministarstva sigurnosti BiH'', rekao je Ahmetović, koji je u poslanik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kandidaturu za nasljednika smijenjenog ministra sigurnosti Tarika Sadovića još ranije su povukli Halid Genjac i Senad Šepić.

U skladu sa procedurom, nakon što odluka o kandidaturi bude dostavljena Špiriću, usljediće sigurosne provjere novog kandidata u Agenciji za istrage i zaštitu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH potvrdio je 22. jula odluku predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Špirića o smjeni ministra bezbjednosti BiH i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Sadovića.

Špirić je odluku o smjeni Sadovića donio nakon što je mu je iz SDA upućena inicijativa za njegovu smjenu.

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak