Sadik Ahmetović: Divjak se mora vratiti u BiH!

Radiosarajevo.ba
Sadik Ahmetović: Divjak se mora vratiti u BiH!

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović reagirao je na vijest o lišenju slobode penzioniranog generala Armije BiH Jovana Divjaka ističući ogorčenost hapšenjem na aerodromu u Beču bosanskohercegovačkog državljanina na zahtjev srbijanskog pravosuđa.

“Vrijeme je da srbijansko pravosuđe dostavi bh. institucijama spisak naših državljana koji se terete da su počinili ratne zločine. Zbog srbijanskog tužilaštva za ratne zločine i difuznih potjernica proslijeđenih prema drugim zemljama privode se najistaknutiji predstavnici naše države, među kojima je svakako i Jovan Divjak”, naglasio je ministar Ahmetović.

On je posebno istaknuo da zločine za koje se tereti Jovan Divjak nije priznao nijedan strani sud te potcrtao da je general Divjak do sada više puta prelazio granicu Bosne i Hercegovine i nije imao nikakvih neugodnosti. 

“Zbog umiješanosti u slučaj ‘Dobrovoljačka’ prošle godine je uhapšen i bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić u Londonu. Nakon višemjesečne sudske borbe londonski sud ga je odbio izručiti Srbiji, te je vraćen u Bosnu i Hercegovinu. Vjerujem da će general Divjak biti vraćen kući što prije i da neće biti izložen daljnjem stresu i dugotrajnom pravosudnom postupku”, istakao je ministar Ahmetović.

Podsjećajući da je upravo Ministarstvo sigurnosti BiH radilo na potpisivanju multilateralnih sporazuma između BiH, Srbije i Hrvatske prema kojima se državljaninu jedne od potpisnica sudi u državi u kojoj se osoba nalazi, ministar Ahmetović je dodao da “iskreno vjeruje da će se Divjak vratiti u BiH u što kraćem roku”, te je podsjetio na slučaj Ilije Jurišića, koji je proveo gotovo dvije godine čekajući odluku o povratku u Bosnu i Hercegovinu.

“Bosna i Hercegovina i njeni stanovnici ne smiju zaboraviti šta je Divjak uradio kao general Armije RBiH u ratu, kao ni njegov mirnodopski i humanitarni angažman poslije rata u udruženju Obrazovanje gradi BiH", potcrtao je ministar Ahmetović, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ministar Ahmetović je danas u izjavi Feni kazao da su se pojavile špekulacije u medijima da je general Jovan Divjak uhapšen po „crvenoj potjernici“.

„U prvi moment bilo je nejasnoća. Međutim, treba naglasiti da general Divjak nije uhapšen po Interpolovoj crvenoj potjernici, niti je zloupotrijebljena rezolucija Interpola“, kazao je Ahmetović Feni.

Dodao je da Ministarstvo još nema zvaničnu informaciju od Austrije, te da je upućen zahtjev za objašnjenje na osnovu čega je priveden general Divjak u Beču.

Ministar Ahmetović je kazao da Interpol BiH ima pristup kad su u pitanju „crvene potjernice“, te da se ime generala Divjaka ne nalazi u sistemu „crvenih potjernica“.

„Dakle, vjerovatno, ali ne provjereno, može se pretpostaviti da se radi o difuznoj potjernici gdje uvid u sistem ima, u ovom trenutku, samo Srbija i Austrija. Mi tražimo pojašnjenje i odgovor šta je razlog privođenja“, kazao je ministar Ahmetović.

Dodao je da će institucije BiH odnosno Ministarstvo pravde, koje u ovom trenutku može vršiti korespondenciju s Ministarstvom pravde Austrije, tražiti vraćanje generala Divjaka u BiH.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak