SAD: Uhapšeni Edin Džeko i Rasema Handanović

Radiosarajevo.ba
SAD: Uhapšeni Edin Džeko i Rasema Handanović

Jučer su u Sjedinjenim Američkim Državama uhapšeni dvoje pripadnika Specijalne jedinice Armije BiH „Zulfikar“, osumnjičeni za ratne zločine u konjičkom selu Trusina.
 
Edin Džeko (39) iz države Washington i Rasema Handanović zvana Zolja (Oregon) pritvoreni su na osnovu zahtjeva Suda BiH za izručenje.
 
Džeko i Handanović su, kao pripadnici jedinice "Zulfikar", jedinice za posebne namjene glavnog štaba Armije BiH, 16. aprila 1993. pomogli voditi napad na selo Trusinu, u općini Konjic, gdje je 16 osoba ubijeno a četiri civila, uključujući dvoje djece, teško je ranjeno, kaže se u zahtjevu za izručenje iz BiH.
 
Džeko, koji je emigrirao u SAD 2001. i dobio državljanstvo 2006., navodno je prisilio jednog čovjeka da izađe iz kuće uz prijetnju vatrenim oružjem, gdje je drugi član Džekine postrojbe pucao u njega.
 
Džeko je zatim ustrijelio drugog čovjeka s automatskom puškom, navodi se u zahtjevu za izručenje koje citira ured tužitelja, prenose u četvrtak agencije.
 
U istome incidentu, Rasema Handanović zvana "Zolja", koja je američko državljanstvo stekla 2002., navodno je ustrijelila i ubila jednu ženu i stariji par civila u dobi od 65 do 70 godina, koji su prethodno izvedeni iz "hrvatske kuće". Ona se također tereti za učešće u "pogubljenju pred streljačkim vodom" nenaoružanih zarobljenih hrvatskih vojnika i civila u zaseoku Gaj, objavio je ured saveznog tužitelja Oregona u Portlandu.
 
Nakon što su članovi streljačkog voda završili s pucanjem, Handanović je navodno prilazila pojedincima na tlu i iz blizine dodatno pucala u tijela onih koji su još pokazivali znake života, dodaje se u priopćenju.
 
Advokat Edina Džeke, David Gehrke, rekao je da su vlasti možda pritvorile pogrešnog čovjeka, jer je u vrijeme incidenta Džeko imao 20 godina, a u zahtjevu za izručenje opisan je kao "viši pripadni“ jedinice. Gehrke je dodao da je prezime Džeko
uobičajeno u BiH. 
 
"To je kao Smith ili Jones u našoj zemlji", kazao je, kako prenosi The Los Angeles Times.
 
Džeko je trebao biti izveden pred sud u Seattleu u srijedu, a Handanović pred sud u Portlandu u četvrtak.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak