SAD su krive za izraelski rasizam

Radiosarajevo.ba
SAD su krive za izraelski rasizam

Palestinsko rukovodstvo neuobičajeno oštro kritikovalo je SAD, označivši tu zemlju odgovornom za " rasističku" politiku Izraela koja je sabotirila mirovni proces.
   
Palestinsko rukovodstvo je u utorak navečer saopćilo da je najnoviji razvoj događaja potvrdio potrebu da Palestinci u septembru u Generalnoj skupštini UN-a traže priznanje za palestinsku državu u granicama iz 1967. godine.
   
Odbor Palestinske oslobodilčke organizacije (PLO) sastao se u Ramali nakon sastanka četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika (SAD,UN, EU i Rusija) u Washingtonu,  na kome nije postignut napredak  ka obnovi mirovnih pregovora.
   
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas najavio je poslije toga da će Palestinci tražiti priznanje države.
   
- Ići ćemo u Ujedinjene nacije i nadamo se da Sjedinjene Države neće upotrebiti svoj veto,  rekao je Abbas, ocijenivši kao negativnu indikaciju činjenicu da poslije sastanka četvorke nije izdato saopćenje.
   
Palestinski pregovarač Saeb Erekat izjavio je za AFP  da "nema druge opcije nego da se podrži palestinski plan da se ide u Ujedinjene nacije da se traži puno članstvo države Palestine u granicama 1967."
   
PLO je ocijenio da je vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua imala za cilj da spriječi i obnovu pregovora i osnivanje nezavisne palestinske države.
   
- Jedina opcija s kojom se svijet danas suočava, posebno Sjedinjene Države, je da upotrebe sva sredstva da obavežu okupatore da zaustave svoju rasističku, ekspazionističku politiku, navedeno je saopćenju PLO-a, u kome je naglašeno da " SAD snose glavnu odgovornost za nastavak  rasističke politike ( Izraela)".
    
SAD su još ranije nagovjestile da će se protiviti svakom koraku Palestinaca da dobiju puno članstvo u UN-u,  upozorivši da će taj korak imati samo simboličnu vrijednost.
   
Izraelski zvaničnici smatraju da je to dio nove palestinske strategije čije je cilj izolacija i delegitimizacija Izraela. Palestinski amabasador u UN-u Rijad Mansur potvrdio je za izraelske medije da će se u narednim nedjeljama podnijeti zvaničan zahtjev da Palestina bude primljena u svjetsku organizaciju.
   
On se nada da će više od 130 zemalja u Generalnoj skupštini UN-a glasati za priznanje države, čak i ako ne dobije status ponog člana.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak