SAD: Savjetodavno vijeće za BiH obilježilo 18. godišnjicu srebreničkog genocida

Radiosarajevo.ba
SAD: Savjetodavno vijeće za BiH obilježilo 18. godišnjicu srebreničkog genocida

Savjetodavno vijeće za Bosnu i Hercegovinu (ACBH) obilježava 18. godišnjicu srebreničkog genocida s žalošću i tugom, izražavajući solidarnost sa svim onima koji su izgubili najvoljenije, i nastavlja da zahtijeva pravdu i odgovornost, saopćeno je u četvrtak iz ACBH. 

Bosanski grad Srebrenica, koji je bio proglašen zaštićenom zonom UN-a, pao je u ruke vojnih snaga bosanskih Srba predvođenih generalom Ratkom Mladićem, optuženim ratnim zločincem koji je trenutno na suđenju pred ICTY u Hagu, javlja Fena

Pad Srebrenice označava konačni akt brutalnog etničkog čišćenja i genocida u BiH, a u tom gradu ubijeno je više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dječaka u periodu od pet dana. 

ACBH se obavezao da očuva sjećanje na one koji su propatili i ubijeni u Srebrenici i zahvaljuje kolegama u američkom Kongresu i State Departmentu za pomoć u u borbi protiv negiranja genocida i ponovnog ispisivanja istorije, navodi se u saopćenju. 

ACBH pozdravlja napore državnog sekretara Johna Kerryja  koji je u ime predsjednika Obame i američkog naroda stao uz građane BiH i nedavno izjavio da "mi pozdravljamo one koji nastavljaju tražiti pravdu za žrtve i rade na osiguravanju toga da svi građani imaju pravo na povratak i miran život u svojim predratnim domovima. Mi odbacujemo napore ponovnog ispisivanja istorije, negiranja genocida ili negiranja multietničkog karktera Bosne i Hercegovine".  

Dok se preživjeli članovi rodbine i susjedi okupljaju zajedno s diplomatama i članovima međunarodne zajednice da obilježe 18. godišnjicu srebreničkog genocida, ne zaboravimo da pravda mora prevladati, i da se istina mora reći u cilju sprječavanja zločina poput ovoga koji se desio u BiH da se dese bilo gdje drugdje u svijetu, navodi se u saopćenju Savjetodavnog vijeća. 

ACBH je nezavisna, neprofitna organizacija posvećena promoviranju interesa bosanskih Amerikanaca i radi na poboljšanju odnosa između Sjedinjenih Država i BiH. 

ACBH se zalaže za demokratsku, multietničku i nedjeljivu BiH s primarnim ciljem integracije BiH u EU i NATO. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak