SAD i Reisova neodgovorna upotreba riječi "genocid"

Radiosarajevo.ba
SAD i Reisova neodgovorna upotreba riječi "genocid"


Bivši ambasador SAD u BiH Charles English zatražio je od poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Mustafe Cerića da prestane da koristi riječ "genocid“.

U depeši od 12. januara 2009. godine, koju je objavio WikiLeaks, navodi se da je reis Cerić pozvan da riječ genocid ne koristi u svjetlu nedavnih antisemitskih incidenata u BiH, koji su urađeni zbog događaja u Gazi, pišu "Nezavisne novine".

Ambasador English je nazvao reisa Cerića 12. januara da bi protestovao protiv njegovog označavanja događaja u Gazi kao pitanje genocida.

Cerić je tokom razgovora izbjegavao davati razloge što koristi termin genocid, pri tom navodeći jak osjećaj koji su slike iz tog dijela svijeta ostavile na njega.

"Američka ambasada je razgovarala sa Jevrejskom zajednicom o njihovoj zabrinutosti zbog javnog mnijenja u BiH i direktno je potvrdila naše nezadovoljstvo i protivljenje reisovoj pogrešnoj ocjeni događaja i označavanjem ga genocidom", ističe se u depeši.

U depeši se navodi da je odgovor Jevrejske zajednice u BiH bio odmjeren i korektan, a saopštenja Islamske zajednice neodgovorna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak