SAD: BiH je jedinstvena država

Radiosarajevo.ba
SAD: BiH je jedinstvena država

Nedavne javne izjave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u kojima naziva Republiku Srpsku državom, a BiH "državnom zajednicom" su netačne, kontraproduktivne i u suprotnosti su s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom, saopćeno je iz Ambasade SAD-a u BiH, a prenosi Fena.

"Ustav BiH je jasan: Bosna i Hercegovina je jedinstvena država sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Entiteti i njihove ovlasti postoje kao dio unutarnje organizacije i strukture BiH", napominju iz Ambasade.

Javne izjave koje dovode u pitanje teritorijalni integritet i budućnost BiH, kako se navodi, nisu samo neprihvatljive, nego su i u suprotnosti sa iskazanim opredjeljenjem Dodika za evropske integracije BiH.

"Takva  vrsta retorike ne doprinosi promoviranju stabilnosti. Ustvari, ona odbija investicije krajnje potrebne za otvaranje novih radnih mjesta i popravljanje ekonomske situacije širom BiH", kaže se u saopćenju Amabasade SAD-a.

Nadalje, kako se dodaje, ova vrsta retorike potkopava i napredak BiH na putu ka evropskim integracijama , "što je cilj za kojeg Dodik kaže da ga podržava".

"Predanost Sjedinjenih Američkih Država Bosni i Hercegovini i njenoj budućnosti je nepromijenjena. Sjedinjene Američke Države osigurale su 1,6 milijardi dolara pomoći građanima Bosne i Hercegovine i mi smo i dalje opredjeljeni da pomažemo ovoj zemlji na njenom putu integracije u Evropu. Naša vizija je dobro poznata: mirna, suverena i prosperitetna Bosna i Hercegovina koja je članica EU i NATO-a", navodi se u saopćenju Amabasade SAD-a u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak