Sačuvano pola miliona državljana BiH

Radiosarajevo.ba
Sačuvano pola miliona državljana BiH

Predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH (SSDBiH) Zaim Pašić iz Velike Britanije pozdravio je odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koji je po apelaciji Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, ukinuo neustavne i štetne odredbe Zakona o državljanstvu BiH.

Ustavni sud BiH je, naime, poništio odredbe Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine prema kojim su se bh. građani koji žive u drugim državama, a s kojima BiH nema potpisane bilateralne ugovore, morali odreći jednoga od državljanstava

Sporne odredbe su stavljene van snage, a ta odluka će stupiti na snagu objavom odluke u Službenom listu BiH.
 
"Savez se već deset godina bori da bh. državljani budu, prije svega, dostojanstveni građani svoje zemlje. Prije deset godina je bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown poništio taj Zakon i odgodio ga na deset godina.

Nakon njenog neusvajanja u Parlamentu BiH, Ustavni sud je, napokon, implementirao svoju odluku. Očekujemo da ona uskoro bude objavljena i u Službenom listu BiH, te da bude važeća. Ovo jako pozitivno djeluje na dijasporu, na naše građane. Rasterećeni su tog dugogodišnjeg problema. Ne moraju više o tome razmišljati", kaže Pašić za agenciju Anadolija (AA).
 
Pašić pojašnjava da je posljednjim odlukama Ustavnog suda BiH zaštićen veliki broj građana BiH u dijaspori: "Oko 500 hiljada naših građana bi se u budućnosti moralo praktično odreći državljanstva BiH da ovaj problem sada nije riješen. Znamo koliko je dijaspora bitna za BiH u ovom trenutku i koliko može biti bitna u budućnosti. Zato je ova odluka toliko važna. Pogotovo jer se 60 hiljada građana BiH ranije moralo odreći svojeg državljanstva."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak