Sa suđenja Mladiću: Smrt dječaka Danijela Jurenića

Radiosarajevo.ba
Sa suđenja Mladiću: Smrt dječaka Danijela Jurenića

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok optužbe Muhamed Kapetanović opisao je kako je u januaru 1994, kada je imao deset godina, bio ranjen u eksploziji granate koja je ubila njegovog druga dok su se sankali ispred zgrade u Sarajevu.
Bivši komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (69) optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95.

Svjedok Kapetanović izjavio je da je 22. januara 1994. izašao ispred zgrade u sarajevskom naselju Alipašino Polje da se sanka sa trojicom starijih drugova.

"U jednom trenutku, čuli smo eksploziju i počeli da bježimo, a onda je granata eksplodirala iza nas. Danijel Jurenić je poginuo, a ja i još dvojica drugova bili smo teško ranjeni. Danijel je bio neposredno iza mene i kad sam se okrenuo vidio sam da mu je geler odrubio glavu", posvjedočio je Kapetanović, precizirajući da je stradali dječak tada imao "10 ili 11 godina".

Svjedok je kazao da je, poslije eksplozije, pokušao da ustane, ali nije mogao zbog rana. Potom su došli njegov otac i drugi ljudi i prebacili nastradalu djecu u bolnicu. Prema optužnici protiv Mladića, u naselju Alipašino Polje su tog dana tri minobacačke granate ubile šestoro djece, a ranile petoro.

Mladić je, kako su podsjetile Nezavisne, optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; terete ga i za progon Muslimana i Hrvata širom BiH i uzimanje "plavih šljemova" UN za taoce, 1992-95.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak