Sa suđenja Dani Škrbi: Bila je nervozna i drska

Radiosarajevo.ba
Sa suđenja Dani Škrbi: Bila je nervozna i drska

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je započeo dokazni postupak na suđenju Dani Škrba, optuženoj za svirepo ubistvo sarajevskog fotografa Mustafe Bukvića 23. februara ove godine.  Glavni pretres otvoren je ispitivanjem svjedoka optužbe Mirsada Travara koji je, kako je potvrdio, kobnog dana bio kod Bukvića da bi mu pomogao oko problema s kompjuterom. 

Potvrđena optužnica protiv Dane Škrbe
Dana Škrba - simbol prolupalih (de)generacija

Na pitanje advokata optužene Midhata Koče da li je Danu  Škrba ikada prije vidio, Travar je kazao da nije

Svjedok je ispričao da je po njegovom ulasku u radnju ubijenog, odmah za njim ušla i Škrba te je istakao da su se Bukvić i ona "normalno pozdravili" te da je po njihovom ponašanju zaključio da je Škrba došla zato što su joj potrebne usluge fotografa: „Nikada ranije je nisam vidio u Mujinoj radnji, a dolazio sam tamo više puta mjesečno da bi mu pomogao oko kompjutera.“ 

Kočo ga je ispitivao i o ostalim djevojkama koje su ulazile u radnju, ali je Travar istakao da "nije nikada vidio da Mujo okuplja djevojke". Nakon Travara, optužba je pozvala svjedokinju Diku Tuzlak koja je, također, na dan ubistva bila u Bukvićevoj radnji gdje je zatekla i Danu Škrba.

'Laži o Mustafi po novinama'

Tuzlak je ispričala da je Bukvić bio drag čovjek te istakla da se o njemu pišu laži po novinama: „On nije bio takav čovjek kakvim ga je ova ovdje predstavila, a novinari dodali. Bio je dobar čovjek, šaljivdžija“. Dodala je da se njemu obraćala kada joj je trebala pomoć jer je starija žena i kreće se uz pomoć štaka te da je često znala odmoriti na stolici ispred njegove radnje: 




„Taj dan mi je trebao broj telefona od doktora koji je par ulaza niže. Na tabli nisam vidjela broj, pa sam ušla u radnju i pitala Mustafu zna li koji je? Ušla sam i vidjela ga da sjedi na mjestu gdje nikada nije prije sjedio, za bijelim stolićem. Imao je pognutu glavu i izgledao je pospano. Kazao je da ne zna broj koji mi treba. Ova je sjedila na sećiji i kada sam rekla da broja nema na tabli skočila je i rekla: Kako nema, sad ću ja donijeti! Uzela je komad papira od Mustafe i istrčala vani. Za nekoliko minuta vratila se s brojem telefona.“

Reakciju Dane Škrba je opisala kao nervoznu i drsku te ustvrdila "da joj je vjerovatno zasmetalo što je Tuzlak došla u pogrešno vrijeme". „Mislila sam da je ona Mustafina unuka, pa zato nisam reagovala, ali sam sama sebi rekla da ću ga sutra pitati što mu je unuka ovakva.“

Optužena se nije osjećala dobro
Nastavak dokaznog postupka zakazan je za 8. oktobar u 13.00 sati

Nakon što je od Dane Škrba uzela papir s brojevima telefona, Tuzlak je, potvrdila je, izašla iz radnje. Na pola ispitivanja svjedoka, Škrba je sudskom vijeću saopćila da se ne osjeća dobro te je proglašena kratka pauza. 

Po povratku u sudnicu, završeno je unakrsno ispitivanje svjedokinje Tuzlak, ali je nakon toga, uz nalaz vještaka koji je potvrdio da Škrba može roditi svaki čas, prekinuto dalje izvođenje svjedoka. 

Prema tužbenim navodima, Škrba je 23. februara u 14.10 sati došla u Bukvićevu fotografsku radnju "Foto San" u ulici Omladinskih brigada do br. 7 u sarajevskom naselju Dobrinja, te nakon što su zajedno sišli u podrumske prostorije Škrba ga je, koristeći stanje intimnosti i njegovo povjerenje, svirepo ubila zaklavši ga skalpelom.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak