Ruski izaslanik stigao u Benghazi

Radiosarajevo.ba
Ruski izaslanik stigao u Benghazi

Izaslanik ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, Mihail Margelov doputovao je u utorak u Benghazi gdje će se sastati s liderima libijskih pobunjenika.
   
- Došli smo u Benghazi da bismo olakšali dijalog između dva tabora, rekao je Margelov novinarima pošto je sletio na aerodrom u Benghaziju, prenosi AFP.
   
- Rusija je u jedinstvenom položaju jer već ima jednog ambasadora u Tripoliju i danas se sastajemo s liderima pobunjenika, dodao je on.          
   
Medvedev je izjavio na samitu Grupe osam (G8) prošlog mjeseca da će poslati izaslanika u Libiju u pokušaju da posreduje između libijskog vođe Moammara Gaddafija i pobunjenika.
   
Jedan ruski zvaničnik izjavio je u ponedjeljak da će se Margelov sastati s liderima pobunjenika, ali da neće otputovati u Tripoli, dok je Margelov odmah po dolasku, rekao da će u srijedu biti u Kairu i da će možda otići u Tripoli.
    
Izaslanik ruskog predsjednika za Afriku, Margelov, sastaće se s Mustafom Abdulom Džalilom, predsjednikom Nacionalnog prelaznog vijeća (NTC) koji kontroliše istočni dio Libije oko Benghazija, izjavila je AFP-u njegova portparolka Varvara Paal.
   
- On će se sastati i sa šefom pobunjenika za vojna pitanja Omarom al Haririjem i premijerom NTC Mahmudom Džibrilom, dodala je ona.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak