Rušenje spomenika: Šta će pokazati video-nadzor?

Radiosarajevo.ba
Rušenje spomenika: Šta će pokazati video-nadzor?


U toku je široka istraga o postavljanju eksplozivne naprave kojom je uništen spomenik pripadnicima Armije BiH ispred Gradske vijećnice u Mostaru, izjavio je za agenciju Anadolija dežurni tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Mostar Mirko Miličević, koji je vodio jutrošnji uviđaj.

Napad u Mostaru zabrinuo OHR
Eksplozija u Mostaru: Srušen spomenik Armiji BiH

"Bili smo na licu mjesta gdje smo zatekli razlomljen spomenik pripadnicima Armije BiH. U podnožju spomenika vidljiv je crni trag koji upućuje na postavljanje i aktiviranje nepoznate eksplozivne naprave. Taj spomenik je u stajnom dijelu razlomljen i praktično uništen. Za sada nemamo počinitelja.

Policija je dobila zadatke i operativno radi na terenu. Vrše se određene provjere. Također, vrši se skidanje snimaka video-nadzora sa objekata u blizini. Izvršit ćemo pregled tog video materijala i očekujemo da ćemo imati više saznanja", izjavio je Miličević.

Miličević je izjavio da je to mogao uraditi svaki svaki "iole sposoban čovjek" i da je mogao biti korišten i "najobičniji eksploziv", ali još uvijek ne može govoriti o konkretnoj vrsti naprave. Miličević je ovaj događaj kvalificirao kao izazivanje opće opasnosti, isključivši terorizam.

"Ukoliko se dođe do dokaza da je u pitanje terorizam, prepustit ćemo slučaj kolegama iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)", istakao je Miličević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak